<p>Jan-Paul van Daal, hier omringd door zijn medewerkers, ziet in de lichte hypotheekrente stijging nog geen oplossing voor de overspannen huizenmarkt&nbsp; &nbsp;</p>

Jan-Paul van Daal, hier omringd door zijn medewerkers, ziet in de lichte hypotheekrente stijging nog geen oplossing voor de overspannen huizenmarkt   

Van Daal ziet markt nog niet herstellen

DELFT- Geldverstrekkers verhogen al een paar weken hun hypotheekrentetarieven, en waarschijnlijk gaat dat nog wel even door. Jan-Paul van Daal verwacht echter niet dat de lichte hypotheekrente stijging van heel laag naar iets minder extreem laag van invloed zal zijn op de huidige nog steeds overspannen woningmarkt. Alleen een opwaartse doorzettende trend in de stijging zou volgens de Delftse makelaar de toestand significant kunnen veranderen. “Door de nog steeds zeer lage rente kunnen veel mensen nog steeds makkelijker een hypotheek betalen”.

Door Rianne Dekker

“Stel dat de hypotheekrente aftrek door een nieuw kabinet zou worden aangepast of wellicht afgeschaft, dan verwacht ik gezien de nog steeds zeer lage hypotheekrente en daarmee het rentedeel in je woonlasten ook geen extreme invloed. Dit gezien de grote vraag naar en het geringe aanbod van woningen”, zo zegt Van Daal. 

Volgens de makelaar beïnvloeden wijzigingen op het gebied van hypotheekrente vaak wel het sentiment en gevoel in de markt. “Maar dat zie je ook terug bij bijvoorbeeld voorspellingen over en verwachtingen van de woningmarkt door banken in het algemeen. Deze prognoses kunnen nogal snel wisselen en worden uiteindelijk vaak weer bijgesteld als de ontwikkeling toch anders blijkt te zijn. Dit soort informatie heeft altijd in meer of mindere mate invloed op kopers en verkopers”. 

Meer miljonairs
De stijging van de huizenprijzen heeft het aantal miljonairs in Nederland doen toenemen. Volgens het CBS zijn de kleine miljonairs (met een vermogen tussen de 1 en 2 miljoen euro) door de stijgende huizenprijzen ongemerkt miljonair geworden. Het bureau gaat hierbij uit van de WOZ-waarde (geschatte marktwaarde op 1 januari vorig jaar) van woningen minus de hoogte van de hypotheek. Bij niet-miljonairs beslaat de hypotheekschuld voor de eigen woning 89% van de totale schulden. Bij miljonairs is dit iets minder dan de helft. Hoe groter het vermogen, hoe lager het aandeel van de hypotheekschuld in de totale schuld. Vorig jaar groeide het aantal miljonairs in Nederland volgens het CBS met 24.000 tot 278.000 huishoudens.

Transparantie in
 biedingen
Op dit moment van stijgende huizenprijzen (de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg afgelopen kwartaal 419.000 euro) en grote krapte op de woningmarkt (het aantal woningen in de verkoop is in het derde kwartaal gedaald naar 16.500, 44 procent minder dan een jaar eerder) lanceert demissionair minister Ollongren plannen om onder andere het bieden op huizen transparanter en eerlijker te maken. Makelaars zouden een automatisch biedlogboek in moeten voeren, zodat kandidaat-kopers op deze manier achteraf kunnen inzien hoeveel en wanneer er door anderen is geboden. Er komt eventueel een nieuwe regelgeving om het logboek verplicht te maken.

Minder ruimte voor 
opvatten regels
Ook gaat de minister kijken of het verplicht kan worden om een financieel en bouwkundig voorbehoud op te nemen bij het bieden. Daarnaast heeft ze de brancheverenigingen gevraagd om voor het einde van dit jaar een verbeterplan te schrijven, om de ruimte voor interpretatie van de regels te beperken.

Meer berichten
 
CustomHtml_1