<p>Clavis Piano&#39;s </p>

Clavis Piano's

Bijzonder industrieel erfgoed

DELFT - Nederland kent een roemrucht verleden op het gebied van industrieel erfgoed. Merken als DAF en Fokker zijn wereldberoemd om de toenmalige technische hoogstandjes die zij in Nederland ontwikkelden. Leuk is dat er op pianogebied ook een merk is dat in het genoemde rijtje thuis hoort. Het pianomerk Rippen. Het bedrijf  startte in Den Haag in 1937 met het produceren van betaalbare piano’s en in die doelstelling is het bedrijf geslaagd. Na de oorlog verhuisde Rippen naar Ede, waarna de productie snel opliep na ruim 3000 piano’s  per jaar.

“Vlak na de oorlog ontwierp de oprichter van het merk een revolutionaire vleugel: normaal gesproken is een vleugel van hout met een stalen frame maar dit ontwerp bestond uit een gegoten aluminium instrument uit één stuk. Om te proberen het instrument te beschrijven is geen doen, zie de bijgaande foto, of nog leuker kom een keer bij Clavis kijken, want we hebben er eentje!
Het betreft een volledig gerestaureerd exemplaar en verkeert dus eigenlijk in nieuwstaat. Dit type vleugel werd gefabriceerd tot 1972 en er zijn er naar schatting maximaal 400 van gemaakt. In de 70-er jaren kwamen Aziatische producenten met relatief goedkope instrumenten opzetten op de Nederlandse markt en veel aluminium vleugels werden ingeruild en in veel gevallen zelfs omgesmolten…. Het betekent dat er niet veel exemplaren meer over zijn. Het is bekend dat op enkele plaatsen in Nederland nog een paar staan, o.a. in de Martinikerk in Groningen, in Paleis het Loo, een jachtclub in Rotterdam en nog een paar andere plaatsen.

Industrieel erfgoed
Clavis Piano’s gaat de komende dagen rondom kerst extra aandacht geven aan dit bijzondere stuk industrieel erfgoed, zo zullen we een paar keer een mini concert op deze vleugel verzorgen rondom de donkere dagen voor kerst. Bezoek ons in de Kruisstraat 34 of bekijk onze Facebookpagina.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1