<p>Joey Donkers kwam vijf seizoenen geleden over van VCS is sindsdien de vaste linksback van Full Speed. &quot;Ik vind het heerlijk om lekker veel naar voren te komen langs de zijlijn.&quot; (foto: Roel van Dorsten)</p>

Joey Donkers kwam vijf seizoenen geleden over van VCS is sindsdien de vaste linksback van Full Speed. "Ik vind het heerlijk om lekker veel naar voren te komen langs de zijlijn." (foto: Roel van Dorsten)

Aangewaaide teamplayer voelt zich als vis in het water bij Full Speed

DELFT - Vanaf afgelopen weekend moeten de sportclubs in de regio het zonder publiek stellen. Vooral bij Full Speed is dat erg jammer, want de wedstrijden van het vlaggenschip van de roodbroeken zijn maar zelden saai. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Tot op heden vielen er in de zes wedstrijden van de ploeg van trainer Frank Verhaar zesentwintig goals, die gelijk verdeeld werden over Full Speed en de tegenstanders. Het leidt tot nu toe tot een keurige zevende plaats na een twee winstpartijen, een verliespartij en drie gelijke spelen.
“Er gebeurt hier inderdaad altijd wel wat”, merkt linksback Joey Donkers op. “We weten het doel goed te vinden met dertien goals in zes wedstrijden, maar we krijgen helaas wat teveel goals tegen. Voor de neutrale toeschouwer zijn het dus leuke wedstrijden, maar je speelt natuurlijk altijd om te winnen. Én voor het publiek natuurlijk. Wat dat betreft hoop ik wel dat de periode zonder toeschouwers beperkt blijft, want dat is natuurlijk waar je voor voetbalt. Full Speed heeft een fijne aanhang en het is leuk om na de wedstrijden even met ze na te praten. Dat zit er voorlopig helaas even niet in.”

Overstap
Donkers is momenteel bezig aan zijn vijfde seizoen in de A-selectie op sportpark Kerkpolder. “In de jeugd ben ik begonnen bij Laakkwartier en daarna ben ik naar VCS gegaan. Daar heb ik een paar leuke jaren gehad, maar op een gegeven moment ging ik wel wat missen. Na trainingen en wedstrijden gingen veel jongens meteen naar huis, terwijl ik het sociale aspect wel erg belangrijk vind. Ik had het daar dus wat minder naar mijn zin en na een competitiewedstrijd tegen Full Speed raakte ik met toenmalig trainer Richard Langeveld in gesprek. Uiteindelijk is zo het balletje gaan rollen en heb ik de overstap gemaakt.”
En van die overstap heeft de 24-jarige medewerker op een bso geen moment spijt gehad. “Ik ben hier vanaf het eerste moment ontzettend goed opgevangen en had het meteen al geweldig naar mijn zin. We hebben hier gewoon een heel leuke groep, die ook goed kan voetballen . Je ziet dat de jongens die hier begin dit seizoen begonnen zijn meteen door de selectie opgenomen zijn.”

Favoriete positie
In die selectie, en het basiselftal, is Donkers de linksback. “Dat is de plek waar ik in de jeugd bij Laakkwartier ben begonnen en waar ik me nog steeds het best op mijn plek voel staan. In de tussentijd heb ik ook wel linksbuiten en spits gestaan, maar dit is echt mijn plekkie. Ik vind het vooral leuk om op te komen, ben redelijk snel en heb een aardige longinhoud. Op die manier probeer ik belangrijk te zijn voor het team.”
Dat teambelang is wel iets wat voor Donkers centraal staat. “Want je moet het toch met zijn allen doen. Als we scoren doen we dat met zijn allen, hoewel we voorin wel jongens met heel veel kwaliteit en individuele acties hebben rondlopen, maar als we achterin een doelpunt weggeven, doen we dat ook met zijn allen. Op dat gebied valt er misschien nog wel wat te verbeteren. Aan de andere kant: het komt ook door onze spelopvatting dat we het doel zo makkelijk weten te vinden.”

Trainer
Hierin is uiteraard ook een belangrijke rol weggelegd voor trainer Frank Verhaar. “Hij heeft zelf op hoog niveau gespeeld en weet dus waar hij het over heeft en hij heeft goede oefenstof op de trainingen. Daarnaast is hij relaxt, staat hij boven de groep wanneer dat nodig is, maar maakt hij in de kleedkamer ook regelmatig een dolletje. Bovendien is het heel fijn om met hem te praten.”
Donkers zelf is ook trainer, op dit moment van de jongens onder -18 van Full Speed. “Ik vind het fantastisch om met die jonge gasten te werken. Toen ik hier kwam, begon ik met de onder -13, daarna heb ik de onder -15 en de onder -17 gedaan. Mijn passie ligt echt bij het omgaan met de jeugd. Dat doe ik voor mijn werk op een voor- en buitenschoolse opvang, waarbij ik ook peutergym geef. Bij de voetbal kan ik mijn twee passies natuurlijk geweldig combineren. En daarbij is het natuurlijk leuk dat die gasten op zondag ook vaak de wedstrijd van het eerste komen bekijken. Helaas kan dat nu weer niet.”
Zondag staat voor Full Speed een zware klus op het programma: ze nemen het op bij en tegen Antibarbari, de ploeg met de minste verliespunten in de poule. “Als wij daar gewoon ons spelletje spelen, zijn we zeker niet kansloos. We zijn het seizoen goed begonnen met de winst in de Stad Delft Bokaal en wat aardige wedstrijden. Ik denk dat een plek in de middenmoot er zeker in moet zitten.” En heeft de linkspoot zelf nog ambities? “Ik heb het geweldig naar mijn zin bij Full Speed. Ik zal niet op zoek gaan naar een andere club. Maar mocht ik eens benaderd worden door een ploeg op een hoger niveau, dan valt er altijd te praten.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1