Gerda Hanemaaijer (Foto: Koos Bommelé)
Gerda Hanemaaijer (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Gerda Hanemaaijer

Algemeen

Gerda Hanemaaijer (60) heeft een mooi succes behaald op de Bondsfotowedstrijd. Haar foto was de beste uit 1140 inzendingen.

Waarom hier op de foto?
“In het rode gebouw bij de speeltuin komen wij als fotoclub op dinsdagavonden bijeen. De speeltuin ligt prachtig en wordt ook wel gebruikt voor clubactiviteiten zoals de jaarlijkse BBQ en fotoshoots.”

Van welke fotoclub bent u lid?
“Ik ben al ruim tien jaar lid van de fotoclub FC’59. Inmiddels zit ik daar ook in het bestuur. Onze club is  aangesloten bij de fotobond en daarom doen wij elk jaar mee met de Bondsfotowedstrijd. Elk jaar eindigen we aardig hoog en dit jaar werd mijn foto uitgeroepen tot de beste foto. Ik was eerlijk gezegd best verrast !”

Wat is het verhaal achter de gewonnen foto? 
“Je denkt altijd maar dat iedereen blij is als ze jarig zijn, maar dat is helemaal niet zo. Op de foto zie je daarom ook het model met een feesthoedje en een chocoladetaart staan, maar zonder een lach op haar gezicht. De kijker krijgt het gevoel dat er dan iets niet klopt en blijft langer kijken.

Hoe is de foto ontstaan?
“Voor de achtergrond van de foto heb ik een canvas bruin geverfd. Vervolgens heb ik het feesthoedje bruin geverfd en in combinatie met de chocoladetaart en de kleur van de jurk, pakte het allemaal heel mooi uit. De foto is ook haast niet bewerkt, wat het ook weer heel puur maakt.”

Hoe bent u begonnen met fotografie?
“Ik vond het altijd al leuk, maar ik heb zo’n tien jaar geleden opgepakt. Voorheen heb ik veel gefilmd, maar fotografie leek mij leuker en minder tijdrovend.”

Heeft u van uw hobby uw werk kunnen maken?
“Nee, dat niet. Soms neem ik betaalde opdrachten aan, maar het is voornamelijk voor de hobby. Daarnaast werk ik wel vier dagen in de week als klachtenbemiddelaar. Ik help partijen met het oplossen van geschillen.”

Wat zijn uw toekomstplannen?
“Ik zou graag met meerdere mensen conceptueel aan het werk willen gaan, dus samen met een visagist en iemand die de kleding verzorgt.”

Wat vindt u zo bijzonder aan fotografie?
“Dat de mensen die ik fotografeer soms zo verbaasd zijn over hoe mooi ze zijn. Ik probeer ze ook nooit mooier te maken, want ik vind het wel belangrijk dat ze zichzelf in het beeld herkennen.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Mij er sterk voor maken dat er ‘speel’ toestellen voor volwassenen komen in de buitenruimte. Hoe leuk is het om op een speelse manier te bewegen.”