<p><em>Nuna11 komt over de streep bij de kwalificatie van de zonnerace in Marokko (</em><em>Foto: Jorrit Lousberg/Vattenfall Solar Team)</em></p>

Nuna11 komt over de streep bij de kwalificatie van de zonnerace in Marokko (Foto: Jorrit Lousberg/Vattenfall Solar Team)

Vattenfall Solar Team blij met tweede plek: auto presteert beter dan gedacht

AGADIR - Het Vattenfall Solar Team heeft een solide basis gelegd voor de Solar Challenge Morocco. Tijdens de kwalificatie op een stratencircuit bij het stadion van Agadir presteerde zonnebolide Nuna11 met een kwalificatietijd van 2:23 veel beter dan verwacht. Het team moest alleen het Groningse Top Dutch voor zich dulden en kijkt met vertrouwen uit naar de woestijnrace die vandaag van start gaat.

Als zonneracer Nuna11 onder luide aanmoediging van de andere teamleden de finishlijn passeert verschijnt op het gezicht van race manager Tibbe Lucas een brede glimlach. “Meer dan tevreden”, luidt het commentaar terwijl hij op zijn stopwatch kijkt. Wanneer de auto na de kwalificatieronde het parkeerterrein oprijdt wordt coureur Dries Borstlap door de rest van het team met gejuich onthaald en op de schouders gehesen. “We hebben vijf seconden sneller gereden dan tijdens de vele trainingsrondjes voorafgaand aan de kwalificatie. Daarmee hebben we onder meer wereldkampioen Agoria achter ons gehouden. Dus dit resultaat is echt veel beter dan verwacht.”

Met de tweede startplek in handen kijkt het Vattenfall Solar Team vol vertrouwen uit naar de start van de race. Tibbe Lukkassen: “Door een goede startpositie hoeven we minder auto’s in te halen. Inhalen kost veel energie en zorgt ervoor dat de auto minder efficiënt rijdt. We zijn meer dan tevreden, deze positie speelt onze strategie in de kaart.” De eerste etappe van de meerdaagse race in Marokko leidt van het drukke stadsverkeer in Agadir door de bergen naar de finish in Zagora. Het team hoopt met Nuna11 als eerste de bergen te bereiken, omdat inhalen daarna een enorme uitdaging zal zijn in de smalle bergpassen.

Omdat er door corona vanuit Nederland niet meer wordt gevlogen van en naar Marokko kan teamcoach Marc Lammers niet aanwezig zijn. Hij adviseert en support het studententeam via een videoverbinding vanuit Nederland. “Ik heb een jaar lang met dit team toegewerkt naar deze race tussen zonneauto’s en ik was er uiteraard graag bij geweest. Helaas gooit corona roet in het eten. Maar ook vanuit Nederland doe ik er alles aan om het team mentaal fit te houden en te adviseren waar nodig. Een peptalk voor de coureur van de kwalificatie met gezonde wedstrijdspanning hoort daar natuurlijk bij.”

De kwalificatie werd gereden door coureur Dries Borstlap, die met kippenvel aan de start verscheen: ”Ik was toch wel meer gespannen dan normaal, want je wilt de auto vooral heel houden. We hebben er tenslotte met het hele team anderhalf jaar lang zo hard aan gewerkt.” Dat dit niet vanzelfsprekend is bleek toen bij de auto van het zonneraceteam uit het Duitse Aken tijdens de kwalificatie een wielophanging afbrak. Het is op dit moment de vraag of ze morgen aan de start kunnen verschijnen. Dries reed naar eigen zeggen op het randje. “Ontzettend spannend was het, maar dit geeft vertrouwen voor de race!” Dries is één van de vier coureurs die zonneauto Nuna11 in vijf dagen naar de finish moet rijden.  

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1