<p>Compleet door Kunz gerenoveerd pand aan de Buitenwatersloot</p>

Compleet door Kunz gerenoveerd pand aan de Buitenwatersloot

Ambachtelijk werk is specialisme Kunz Bouwbedrijf

DELFT- In 1918 begon de opa van George Kunz aan de weg te timmeren. Eén van de eerste grote opdrachten van de timmerman was het realiseren van reddingsvlotten voor de KNRM. Ruim honderd jaar later vertelt “derde generatie” kleinzoon George met gepaste trots over zijn bouwbedrijf, dat zich richt op nieuwbouw, verbouw, renovatie en restauratie.

“Wat wij het beste kunnen zijn de meer ingewikkelde verbouwingen, bijvoorbeeld renovatie en/of herbestemming van een oud grachtenpand in de binnenstad. Het ambachtelijk werk, daar zijn we sterk in en veel mee bezig. Ik zeg altijd: “Gaat het om een standaard dakkapel op een semi-nieuwbouwhuis, bestel deze dan bij wijze van spreken op dakkapel.nl. Maar als het mooi moet passen in een gevel, mooi moet meelopen met een dakrand, dat specialistische is ons ding. Wij weten wat over het algemeen belangrijk wordt gevonden als het gaat om het behouden van de authenticiteit van een monumentaal en/of oud pand. Maar dat neemt niet weg dat we bijvoorbeeld ook gewoon uit- en opbouwen maken. Nieuwbouw doen we eigenlijk alleen in binnenstedelijke situaties”. 

Kunz noemt wel de frictie met monumenten regelgeving, die er af en toe ontstaat over het totaal in stand willen houden van een monumentaal pand. “In het waarborgen van authenticiteit kun je wel moderniseren. Bijvoorbeeld niet oneindig blijven vasthouden aan enkel glas terwijl isoleren van groot belang is”. 

Het specialisme van Kunz is arbeidsintensief. George heeft echter alleen timmerlieden in dienst; alle andere disciplines worden ingehuurd. Men draait in principe altijd twee, drie projecten tegelijk. Kunz heeft zijn team wel zien slinken tijdens de bouwcrisis. “Ik huur momenteel liever extra mankracht in”, zo zegt hij.

De ondernemer is blij met het economisch herstel, waardoor de bouw explodeert. “Het is in de bouw sowieso altijd hollen of stilstaan, en momenteel is het hollen. In de crisisjaren bedienden we vooral particulieren, nu merk je dat je weer meer voor bedrijven bezig bent. Wij hebben veelal vaste opdrachtgevers in Delft en omstreken, die na een verbouwing na een aantal jaren weer een beroep op ons doen. In die tussentijd moeten we het qua clientèle vooral hebben van mond-tot-mondreclame”. 

Hoewel Kunz de bouwwereld erg juridisch vindt geworden, kan hij nog steeds genieten van zijn vak. “Je maakt zoveel mooie dingen en verzint mooie oplossingen. Het geeft een hoop bevrediging als je door de stad loopt en daar jouw werk prijkt”.

Meer berichten
 
CustomHtml_1