Peter Backer (Foto: Koos Bommelé)
Peter Backer (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden rand: Peter Backer

DELFT – Heeft u een kapotte stofzuiger, koffiezetapparaat of kleding waar wat aan hersteld of versteld moet worden? Koop dan geen nieuwe, maar laat ze gratis repareren in het Repair Café. Hier lopen vrijwilligers rond die gespecialiseerd zijn binnen een bepaald vakgebied en uw spullen een nieuw leven kunnen geven. Eén van de vele vrijwilligers is Peter Backer. Peter is voorzitter van het Repair Café Delft en helpt overal waar hij helpen kan. Hij vertelt meer over het Repair Café, waar het voor staat en over het vrijwilligerswerk.

Door Sara Tholenaars

Peter Backer is in 2013 gaan helpen om meer systematiek binnen het Repair Café Delft te brengen. “Het werd op een gegeven moment een volle bedoening. Om 11.00 uur openen we officieel, maar om 10.30 uur stond er al een rij buiten. Zo hebben we wel eens honderd reparaties op een dag gehad”, vertelt Peter. Zelf is hij hier uit affiniteit met de techniek vrijwilligerswerk gaan doen. 

Samen repareren
Wanneer u met uw kapotte voorwerp langs gaat bij het Repair Café, is het de bedoeling dat u erbij aanwezig blijft, zodat u er ook wat van opsteekt en soort gelijke problemen in het vervolg zelf kan oplossen. “Het leuke van samenwerken, is dat je het ook echt samen kan doen. Immers, met zijn tweeën weet je meer dan alleen. Dit maakt het proces dan ook veel leuker, want hoe mooi is het als je samen kan constateren dat je apparaat het weer doet”, aldus Peter.
“Veel bezoekers komen vaak ook voor de gezelligheid. Het Repair Café heeft namelijk, zoals de naam al zegt, een café. Hier kunnen klanten koffie of thee drinken met een lekker stukje taart of een koekje.”

Geen nieuwe kopen
Waar het Repair Café zich hard voor maakt, is dat spullen die kapot zijn niet meteen worden weggegooid, maar dat ze worden gerepareerd. Heb jij nog een cd-speler die het al een tijdje niet meer doet? Of een broek waar een scheur in zit? Gooi ze dan niet weg. Koop geen nieuwe. Het Repair Café wil namelijk door te repareren, de hoeveelheid grondstoffen, CO2 en energie die gebruikt wordt om een nieuw product te maken, beperken. “Je kan je huis wel minder verwarmen, een trui aantrekken en allerlei andere acties ondernemen om het milieu een handje te helpen, maar de productiebranche is nog steeds de grootste verbruiker van energie.”
In het Repair Café leren de mensen weer anders naar spullen te kijken en de waarde ervan in te zien.

Reparateurs
De reparateurs die werkzaam zijn binnen het Repair Café Delft doen naast het vrijwilligerswerk ander soortgelijk werk of hebben soortgelijk werk gedaan. Ook zijn er jongeren aanwezig die dit doen naast hun studie.
“In Delft hebben wij redelijk veel jonge vrijwilligers, daar prijzen wij ons wel gelukkig mee, omdat zij daarmee een jongere doelgroep aanspreken. Het is ook belangrijk dat je het werk met plezier doet. Alleen dan ben je succesvol in wat je doet.”

Database
Het Repair Café Delft heeft een database waarin sinds 2017 alles wordt bijgehouden. Denk bijvoorbeeld aan wat voor voorwerpen er gerepareerd zijn, of de reparaties die niet zijn geslaagd, typenummers en merken. Er zijn over de hele wereld nu bijna 2200 Repair Cafés. De internationale organisatie (repaircafe.org) verzamelt de gegevens van veel locaties in een centrale database. Informatie uit die database wordt aangeboden aan de overheid en aan de fabrikanten, zodat zij erop aangewezen worden welke apparaten steeds hetzelfde probleem ondervinden.

Reparatie melden
Elke eerste en derde zaterdag van de maand kunt u tussen 11.00 uur en 14.00 uur met uw kapotte spullen terecht bij het Repair Café. Momenteel heeft Delft twee locaties, namelijk aan de Mijnbouwstraat 120 en bij Stunt aan de Vulcanusweg 307. Het is goed om u vooraf online aan te melden op repaircafedelft.nl. Zo weten de vrijwilligers met wat voor spullen zij te maken krijgen en welke materialen zij nodig hebben bij het repareren. U kunt ook zonder aanmelding langskomen, maar dan is de kans groot dat er voor uw reparatie geen plek meer is. Het Repair Café verwelkomt nog altijd nieuwe vrijwilligers. Ben jij technisch ingesteld, wil je meer leren en kan je goed samenwerken en communiceren? Stuur dan een mail naar info@repaircafedelft.nl. Neem een kijkje op repaircafedelft.nl voor meer informatie.

Meer berichten
 
CustomHtml_1