<p>Anne in haar rol als Ruth</p>

Anne in haar rol als Ruth

Delfts Toneelgezelschap speelt ‘De Thuiskomst’

DELFT - Het Delfts Toneelgezelschap is nog steeds ‘alive and kicking’. Vanaf dit weekend spelen ze na een lange tijd coronastilte eindelijk weer een voorstelling: De Thuiskomst. 

Door Cheyenne Toetenel

Het Delfts Toneelgezelschap - in de volksmond DTG - werd 46 jaar geleden opgericht. Twee jaar later werd het eigen Falie Begijnhof theater aan het Rietveld 49 ingericht, waar ze sindsdien hun voorstellingen spelen. Voorstellingen spelen zich overigens regelmatig ook op straat af, met de historische binnenstad als decor. “Het gezelschap bestaat uit leden van 20 tot 87 jaar en kan daarmee prachtige voorstellingen laten zien”, vertelt Anne Bloemendal – de Groot. Zijzelf is lid van DTG sinds 2017. Haar eerste voorstelling was ‘Gezichten van Vermeer’. In ‘De Thuiskomst’, een toneelvoorstelling geschreven door Harold Pinter, schittert zij als Ruth. 

De Thuiskomst
In De Thuiskomst draait het om de machtsverhoudingen en gebrekkige communicatie. “Max, een oud-slager, woont met zijn broer en twee volwassen zoons in zijn ouderlijk huis. Hij heeft nog een zoon, die al negen jaar in Amerika woont. Deze Teddy staat opeens op de stoep, samen met zijn vrouw Ruth. Eigenlijk staan vanaf dan alle machtsverhoudingen op scherp. We worden niet heel hartelijk ontvangen door de familie. Vanaf dat moment verandert opeens alles in het huishouden dat eigenlijk al jaren hetzelfde was.” Het karakter dat Anne speelt, is een afstandelijke vrouw. “Maar daar komt langzaamaan verandering in. Ruth heeft invloed op wat er gebeurt in de relatie tussen alle mannen.” Dit is de eerste voorstelling die DTG speelt na coronatijd. “Wij zijn ontzettend dankbaar voor de steun van onze vaste sponsors en ‘Vrienden’ en de steun van de Gemeente Delft. Hierdoor kunnen we voor nu blijven bestaan, maar dat neemt niet weg dat het voor de komende voorstellingen belangrijk is dat het publiek weer wil komen. We hebben bezoekers nodig om ook de komende 46 jaar nog te kunnen blijven doen wat wij het leukste vinden!” Wat deze voorstelling het bezoeken waard maakt? “We hebben een hele leuke cast met totaal verschillende karakters. Het is een zwarte komedie. Het kan soms een beetje grof zijn, maar er valt ook genoeg te lachen. En eigenlijk vind ik dat iedereen na de lockdowns ook gewoon een leuk avondje uit verdient! Ga vooral de theaters in, niet alleen naar onze voorstelling maar ook naar anderen. De theaters kunnen dit goed gebruiken.” Regisseur Iris Jansen: “Dit stuk is van alle tijden. Het gaat over miscommunicatie en machtsstrijd. Wie is de baas, wie is de sterkste? Ik hoop dat het publiek weer durft te komen, want we willen nog heel lang blijven spelen!”

De voorstelling is te bezoeken tot en met zaterdag 13 november. Kijk voor speeldata, tijden en reserveren op www.delftstoneelgezelschap.nl.

Meer berichten
 
CustomHtml_1