<p>Jakob Scholten en Ben van Beurden kijken met plezier terug op hun voetbaltijd: &quot;Wij hadden soms meer kratten dan ballen.&rdquo; (foto: Roel van Dorsten)</p>

Jakob Scholten en Ben van Beurden kijken met plezier terug op hun voetbaltijd: "Wij hadden soms meer kratten dan ballen.” (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Ben en Jakob?

DELFT - Ben van Beurden (39) en Jakob Scholten (40) leerden elkaar bij vv Schipluiden kennen en werden vrienden voor het leven.

We treffen beide heren bij Bierhuis De Klomp aan de Binnenwatersloot met de afspraak om het alleen over hun gezamenlijke voetbalverleden bij vv Schipluiden te hebben. Ben trapt af: “Ik ben als F’je bij Schipluiden begonnen. Na mijn jeugdtijd heb ik vanaf 1999 in de zaterdag-selectie gespeeld. Dat kwam mede doordat ik als A-junior één keer twintig minuten mocht invallen in zondag-één. Je had toen nog het Spelersklassement in Delft op Zondag, waar de trainers een cijfer gaven. Kreeg ik een 5 voor mijn optreden, dat was nou niet bepaald motiverend, haha. Maar ook omdat wij tot het vaste meubilair bij Speakers hoorden.” Jakob sloot pas in 2002 aan: “Ik kwam van Vitesse Delft en voelde mij binnen twee weken helemaal thuis. Schipluiden is een warme, sociale club. Dat gold zeker voor de zaterdag-selectie, één grote hechte vriendenclub. Dat zie je nu nog terug, wij zijn onlangs met zes man naar Spanje geweest.” Ben: “Je ziet het niet meer, maar toen Jakob bij ons kwam leek hij heel sterk op Dirk Kuijt, dus noemen wij hem sinds die tijd Dirk. Die gelijkenis was gewoon eng.”  

- Leverde die hechte vriendschap ook nog resultaten op?
Jakob: “Jazeker, want ondanks dat wij heel veel lol hadden waren wij vanaf de warming up bloedserieus. Ik vond het ook altijd het leukst tegen de Haagse ploegen. Je kreeg soms een tikkie, maar je gaf ook een tikkie. Niets aan de hand.” Ben beaamt dat: “Simon Dijkshoorn, onze keeper, had echt een hekel aan verliezen, nog steeds trouwens. Hij schold je verrot als het niet goed ging.” Jakob: “We zijn onder trainer Koos Ham één keer ongeslagen kampioen geworden. Koos en ik hadden een afspraak en direct na de kampioenswedstrijd ging ons haar er met een tondeuse vanaf. Koos is een schitterende vent, hij had geweldige oneliners.” Ben: “Ik heb ook onder Piet Doorn en Jaap Colpa getraind, maar de jaren met Koos Ham waren het leukst. Al weet ik nog dat wij een keer met 0-6 van Roodenburg verloren, nadat wij de vrijdagavond ervoor vanwege een enorme hoosbui in Speakers waren blijven hangen. We dachten dat het afgekeurd zou zijn. Niet dus! Koos helemaal over de zeik, haha.” 

- Nog meer anekdotes?
Ben: “Wij gingen ieder jaar onder leiding van Ary Dijkshoorn en Eilke de Boer op eigen kosten op trainingskamp naar Vierhouten. Dat was het verschil met de zondag-selectie, die vlogen naar Turkije.” Jakob vult aan: “Wij hadden soms meer kratten dan ballen, haha.” Ben: “We hebben het een keer meegemaakt, dat na de eerste avond kaarten opeens het brandalarm afging. Binnen de kortste keren stond de vrijwillige brandweer voor de deur. Er was niets aan de hand. De volgende dag speelden wij tegen vv Emst, bleek het merendeel uit gasten van die brandweer te bestaan, dat was mooi.”
Jakob: “Na afloop van de wedstrijden zaten wij zo lang in de kleedkamer totdat het geld op was, de briefjes van 20 euro lagen gewoon op de vloer, dat zie je niet meer.” Ben: “Wij vonden dat heel gezellig, maar het was tot ergernis van het barpersoneel, die zag ons liever in de kantine.”

- Wat doen jullie nog?
Jakob: “Een beetje wielrennen, een beetje sportschool en op karakter ieder jaar met Ben de Golden Tenloop. Ik word nog weleens gebeld om met Schipluiden 4 mee te doen tijdens een oefenwedstrijd of toernooi.” Ben: “Ik kijk op zaterdag bij Full Speed naar mijn zoon Yannick. Soms hardlopen of de sportschool, maar vooral sport op tv kijken, haha.” (RvD)

Meer berichten
 
CustomHtml_1