De leden van de Senioren Biljart Club Delft (Foto: Koos Bommelé)
De leden van de Senioren Biljart Club Delft (Foto: Koos Bommelé)

‘Het sociale aspect maakt biljarten leuk, maar we zijn ook fanatiek’

Algemeen

DELFT - Bij Pool and Billiards Delft aan de Voorhofdreef 1 komen op dinsdag- en vrijdagmiddag de heren van de Senioren Biljart Club Delft bijeen om met elkaar te biljarten. Gezelligheid staat hierbij hoog in het vaandel, maar toch gaat ook het wedstrijdelement niet verloren.

Door Cheyenne Toetenel

De biljartclub is in 1972 opgericht en bestaat dus bijna 50 jaar. In al die jaren is het ledenbestand uiteraard flink veranderd, toch zijn veel leden al lange tijd lid. Bram van der Horst telt de meeste jaren; hij biljart al sinds 1993 bij de club. Samen met 28 andere leden, waarvan de jongste 62 jaar en de oudste 88 is, beleven zij wekelijks veel plezier aan de bijeenkomsten. Voorzitter Alex de Vogel (74) is sinds 2013 lid. “Biljarten deden we in onze jeugd al in de kroeg, maar dan krijg je een gezin en verflauwt dat. Na het pensioen probeer je toch weer iets te zoeken om niet alleen maar thuis te zitten. Het begon met een potje biljart met een vriend, maar nu bijna alle biljartcafés zijn opgehouden te bestaan kom je uiteindelijk bij een club terecht.” Penningmeester en oud-profvoetballer Ed Blok (76) is sinds 2003 lid. Nadat hij bij Gist Brocades met de VUT ging, besloot hij te gaan biljarten. “Vroeger had ik al wel gebiljart in de DHC-kantine en in mijn militaire diensttijd, maar daarna verwaterde het. Totdat een oud-collega mij een middag meenam, toen nog naar café De Tobbe. Ik was meteen verkocht, werd lid en sta nu nog steeds met veel plezier te biljarten.” Secretaris Bram Hoevenaar (74) is sinds 2008 lid. “Ook ik speelde in mijn diensttijd biljart en daarna niet meer. De VUT zorgde ervoor dat ik een alternatief zocht en dat werd biljarten. Samen met mijn overbuurman heb ik mij toen aangemeld bij de club (toen nog in de Tobbe). Ik verzorg elke zondag een “Schietje”, een digitaal contactorgaan met alle ins en outs van de vereniging en de activiteiten die we organiseren komen hierin aan de orde. Ik zorg ook voor verjaardagfelicitaties ná 24.00 uur per mail met een foto als bijlage.”

Sociaal
De club komt elke dinsdag- en vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur bij elkaar om libre-biljart te spelen. “Maar dat betekent niet dat je beide dagen verplicht bent te komen”, aldus Ed. “Eén dag is ook een optie. Sinds 2015 speelt de vereniging bij Pool and Billiards. Het is een fantastische plek waar onze leden gebruik kunnen maken van vijf biljarttafels. Zo’n plek vind je nergens anders in Delft. De leden van de club zijn voornamelijk gepensioneerden die actief willen blijven op het sociale veld. Het onderlinge contact maakt het leuk. We spelen niet bij de bond, maar hebben wel een onderlinge competitie. Ieder kwartaal wordt opnieuw uitgerekend wat je moyenne is. Je probeert dus echt de partij te winnen en jezelf te verbeteren. Er wordt veel gesproken over sport en politiek en er heerst ook echt een clubgevoel. Dat komt onder meer door de wekelijkse berichtgeving per mail. We gaan een keer per jaar met elkaar uit eten, hebben rond de jaarwisseling een borreluurtje met de partners op onze biljartlocatie en plannen zo nu en dan uitstapjes. Ook met ons jubileum zit er weer wat leuks aan te komen.”

Nieuwe leden
Wil jij ook lid worden? Loop eens langs op dinsdag- of vrijdagmiddag, kijk op www.sbc-delft.nl of mail a.j.hoevenaar@outlook.com. Ook mensen die geen of nauwelijks ervaring hebben met biljarten zijn welkom. “Potentiële leden hebben altijd de mogelijkheid om een paar weken proef te draaien”, vertelt Alex. ”Kom gerust vrijblijvend de sfeer proeven!”