Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Verdeelde reacties verruiming terrassentermijn

Algemeen

DELFT – In de commissie Economie, Financiën en Bestuur is op donderdag 7 oktober door de fracties verdeeld gereageerd op de actuele motie Door met uitgebreide terrassen. STIP, VVD, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft wilden met deze motie de termijn voor uitgebreide en extra terrassen en terrasboten die per 1 november komt te vervallen door laten lopen tot 1 mei 2022. In de commissie leek een meerderheid van de fracties hier weinig voor te voelen.

STIP, VVD, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft wijzen in hun motie op de coronacrisis die de horecasector zwaar heeft getroffen en op de coronasteunpakketten die per 1 oktober zijn vervallen.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt wees erop dat na het loslaten van de anderhalve meter maatregel er in de binnenstad van Delft, vanwege onder meer de toenemende drukte, geen ruimte meer is voor uitgebreide en extra terrassen. Daarnaast wees de burgemeester op het juridische risico. Want als de de gemeente een ruimere terrastermijn toe staat kan zij door de rechter wordt teruggefloten omdat er geen reden meer is om die verruiming toe te staan. Bovendien kunnen horecaondernemers binnen de bestaande regels een vergunning aanvragen voor een winterterras. De burgemeester zei ook dat het hoogheemraadschap is gevraagd of de terrasboten kunnen blijven liggen, maar daar heeft het waterschap nog niet op gereageerd.

Wat de burgemeester betreft, gaat het in het geldende terrassenbeleid om het evenwicht tussen leefbaarheid en levendigheid. Dat het weer wat levendiger wordt in de binnenstad blijkt volgens haar niet alleen op de toenemende drukte op straat, maar ook op de activiteiten die weer gehouden kunnen worden. De sinterklaasintocht lijkt weer door te gaan. De vergunningaanvraag ligt bij de gemeente.