'Ik zou willen dat de menselijke maat in ere wordt hersteld.' Foto: Willem de Bie
'Ik zou willen dat de menselijke maat in ere wordt hersteld.' Foto: Willem de Bie

Politiek: Carla van Tricht - Onafhankelijk Delft

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Hart voor Delft (4) en Onafhankelijk Delft (3). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Carla van Tricht van Onafhankelijk Delft.

Wat doe je naast je raadswerk?
Enorm veel: ik leg veel bezoeken af aan mensen in de stad en hou mij bezig met mijn hobby’s: schilderen, interieurs en workshops doen.Over mijn hobby’s: ik heb altijd veel gesport, dat is nu wat minder naar sport nog wel één keer per week, daarnaast heb ik het druk en leuk met mijn kleinkinderen.

Wie is als het over politiek gaat een voorbeeld voor jou?
Mijn grote voorbeeld in de politiek, jeetje dat is een lastige vraag. Ik zie de laatste tijd alleen maar voorbeelden, van hoe het niet moet. Als ik dan toch ga kiezen, kies ik voor ‘onze’ en op de eerste plaats: Pim Fortuyn. Een man met een visie. Een man die ons hoop gaf op echte verandering in de politiek. Het bijzonderste vond ik toch wel dat uit alle lagen van de bevolking steun kwam voor deze man en zijn gedachtengoed. En als ik dan verder mag kiezen, kies ik voor Delft: Martin Stoelinga, was een omstreden man, maar stond ook voor mensen klaar. Hij heeft voor veel inwoners iets betekend. Je mocht hem, of je mocht hem niet!

Waarom koos je voor de Onafhankelijk Delft?
Zelf koos ik niet voor Onafhankelijk Delft. Nee, Onafhankelijk Delft koos voor mij en dan wel door Martin Stoelinga zelf. Hij was het die mij vroeg bij Onafhankelijk Delft te komen en op de lijst op een mooie plek te komen staan. Dit naar aanleiding van mijn inzet bij het referendum ‘geen AZC in Delft’, samen met Frans Verbeek, vroeger ondernemer in Delft, die ook bij Onafhankelijk Delft is gekomen op verzoek van Martin Stoelinga.

Wat zijn jouw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt je daarin?
In de gemeenteraad van Delft heb ik de commissie Ruimte en Verkeer om mij voor in te zetten. Een groot domein want ruimte is overal en verkeer ook. Wat mij hierin trekt is dat, ruimte overal om jou heen is en dat jij deze ruimte moet delen met heel veel mensen, dieren en verkeer. Alles moet in goede banen geleid worden en dit is een hele uitdaging in een stad als Delft. Vooral het fietsenprobleem! Wie verzint hier nu eens iets fantastisch voor? Goeie prijsvraag! In de commissie zitten leden van de raad en commissieleden. In deze vergaderingen, vertalen zij wat de burger vindt. Het kan er soms verhit aan toe gaan en het wordt altijd laat, rond middernacht. Zelf ben ik nog niet zo lang raadslid bij Onafhankelijk Delft. Door het overlijden van Martin Stoelinga, ben ik opgeschoven op de lijst en dit resulteerde in mijn benoeming tot lid van de raad. Omdat ik hier helemaal niet op gerekend had, moest ik wel een omschakeling maken, maar met de fijne collega’s lukt dit prima. Wij hebben veel aan elkaar, staan klaar voor elkaar om bij te springen. Echt een fijn team!

Wat heb je voor de Delftse bevolking bereikt?
Ik heb dan ook, persoonlijk, nog weinig bereikt voor de stad. Ik moet mij nog bewijzen zeg maar. Persoonlijk heb ik het debacle rond de Watertoren en het pomphuis op de kaart gezet. Iets dat zoveel impact heeft op onze stad, moet via de juiste procedure. Ook dit hoort bij mijn werk in de raad. Ik vind de procedure niet juist gevolgd en hier heb ik over aan de bel getrokken en daar gelijk in gekregen.

Zou je aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Politiek gezien zou ik iets heel graag willen en dit is dat de menselijke maat in ere wordt hersteld. Dat wil zeggen: de menselijkheid terug in de politiek, maar ook in de stad. Het kloppend hart van de stad zijn toch de mensen en dit zijn geen robotjes, alhoewel deze ook uitkomst kunnen bieden.

Heeft de corona-pandemie invloed op je werk (gehad) als raadslid?
Helaas zijn wij hard wakker geschud door het Covid 19.De Corona pandemie heeft een ieder getroffen in onze stad. Wij hebben er allemaal mee te maken gehad. Veel mensen hebben een dierbare verloren. Een hele nare tijd. Als raadslid konden wij niet in de raadszaal vergaderen, maar alleen digitaal. Bezoeken brengen aan mensen verliepen nu telefonisch in plaats van met een bakkie thuis. Veel mensen misten de gesprekken met fysiek contact. Wij dienden onlangs een motie in voor een herdenkplek. De motie haalde het niet, maar wij kregen toch de toezegging dat er een herdenkplek mag komen. Wij zijn blij dat het er in ieder geval van komt. Een ieder kan dan zelf invulling geven ivm herinnering of verdriet. Een bloemtje leggen of een gedenksteentje zoals je tegenwoordig veel ziet.

Hoe kijk jij momenteel naar de landelijke politiek? Kabinetsformatie?
Over de landelijke politiek, nou breek mij de .... niet open! De landelijke politiek, tja wat zal ik hier nu eens op zeggen. Als dit zo doorgaat, met al dat gerommel, verliest de burger het vertrouwen in de politiek en dit vind ik een slechte zaak. Daarom moet het afgelopen zijn met dat geharrewar en moet er een kabinet komen. Wij zitten in een energiecrisis en hier maak ik mij grote zorgen over voor de minima.

Hoe zie je de nabije toekomst voor je in het kader van de verkiezingen op 16 mei 2022?
De nabije toekomst zie ik vol vertrouwen tegemoet. De verkiezingen staan op 16 maart 2022 voor de deur en wij hopen in ieder geval, met Onafhankelijk Delft, weer vijf zetels te halen, net als in 2018. Wij waren zo ontzettend blij met dit resultaat. Onafhankelijk Delft bestaat sinds 2006 en wij hebben tot nu toe, steeds een zetel erbij gekregen. Dit vertaal ik in een beloning, een positief geluid van onze kiezers. Ik ben er in ieder geval startklaar voor, om met de verkiezingscampagne te beginnen. En zoals altijd, met hart voor onze mooie stad en haar inwoners!