Robin Zwartjens speelde als aanvoerder van Jong Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie en hoopt nu Den Hoorn naar een hoger plan te tillen.
Robin Zwartjens speelde als aanvoerder van Jong Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie en hoopt nu Den Hoorn naar een hoger plan te tillen. "Ik denk dat het erin zit, want we hebben een talentvolle selectie." (foto: Roel van Dorsten)

Robin Zwartjens en Den Hoorn willen met dezelfde ambitie vooruit

Algemeen

DEN HOORN - Den Hoorn is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. De Midden-Delflanders waren met 1-5 te sterk voor gastheer ONA en onderstreepten hiermee hun ambities.

Door: Alphons de Wit jr. 

Heel voetbalminnend Nederland is het er wel over eens dat het heerlijk is dat ook op de amateurvelden de bal weer aan het rollen werd gebracht. “En als je dan na zo’n lange periode zonder competitievoetbal met 1-5 wint, dan kun je wel stellen dat we goed zijn begonnen”, stelt nieuwkomer Robin Zwartjens tevreden vast. “Het was een rommelige wedstrijd, waarin we relatief snel op 0-3 kwamen, waarna bij hen de frustraties wel wat hoog opliepen. Uiteindelijk kunnen we onszelf verwijten dat we niet met nog grotere cijfers hebben gewonnen, maar al met al denk ik dat we tevreden kunnen zijn.” 

Profavontuur
De talentvolle centrale verdediger sloot zich aan het begin van de voorbereiding aan bij Den Hoorn, nadat hij zijn profavontuur bij Feyenoord, FC Utrecht en een kortstondig uitstapje bij ADO Den Haag zag stuklopen. “Toen het goed liep bij FC Utrecht, raakte ik geblesseerd en daar ben ik nooit meer helemaal bovenop gekomen. Afgelopen seizoen heb ik me aangemeld bij Spakenburg in de tweede divisie en mede door corona is dat niet een heel groot succes geworden.”
De 23-jarige voormalig jeugdinternational meldde zich aan SV Den Hoorn. “Het was voor mij wel duidelijk dat het leventje als profvoetballer tot een einde kwam en ik ben bij mijn vader gaan werken in de installatiebranche met airconditioners. Dat zijn lange werkdagen en als je dan aan het eind van de dag ook nog twee keer vijf kwartier in de auto zit, dan breekt dat je op. Het werk bevalt me ontzettend goed en ook op de club ben ik goed opgevangen.”

Den Hoorn
Voor de buitenwacht was de keuze voor Den Hoorn misschien niet heel voor de hand liggend. Immers, Zwartjens begon zijn carrière bij Wippolder, waarna hij door Sparta werd gescout. Later vertrok hij naar DHC, waar hij op zijn vijftiende zijn debuut in de basis maakte, voordat hij door Feyenoord werd weggehaald. “Die twee clubs hadden inderdaad ook een optie kunnen zijn, maar bij Den Hoorn had ik ook direct een goed gevoel. Ik kende hier al wat jongens en de club heeft een duidelijke ambitie, heeft geweldige supporters en een kwalitatief heel goede jeugd. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om de ambitie te verwezenlijken en ik wil hieraan graag mijn steentje bijdragen. Verder zijn de wedstrijden tegen DHC natuurlijk wel potjes waar ik naar uitkijk. Dat zijn voor beide ploegen toch belangrijke duels.”

Strijdplan
De eerste weken bevallen Zwartjens uitstekend. “Ik ben hier hartstikke goed opgevangen en we hebben een ontzettend talentvolle groep. Daarnaast voel ik een klik met trainer: we praten veel met elkaar en hij luistert ook veel naar de spelers. Het hele team denkt mee bij het vormen van een strijdplan.”
Zelf heeft Zwartjens een duidelijk beeld van wat zijn bijdrage aan dat strijdplan zou kunnen zijn. “Ik ben goed in het neerzetten van het elftal vanuit de achterhoede. Daarnaast heb ik een goede inspeelpass, waarmee ik het spel snel kan verleggen en tegenstanders kan uitspelen. Ook ben ik sterk in het verdedigend koppen en ben ik ook in aanvallend opzicht goed met het hoofd.”
Met die kwaliteiten schopte Zwartjens het tot jeugdinternational, waarbij het EK met Oranje onder-19 in 2017 in Georgië een hoogtepunt was. “Ik heb daar gespeeld met jongens als Noa Lang, Dani de Wit en Justin Bijlow. Door alleen al met die jongens te trainen heb ik zoveel geleerd.”

Doelstellingen
Zwartjens hoopt uiteraard op een succesvol seizoen met Den Hoorn. “De wedstrijd van zondag verliep natuurlijk uitermate goed, maar ik heb begrepen dat ONA niet representatief is voor het niveau in de eerste klasse. We hebben uitgesproken dat we bovenin mee willen draaien en ik denk dat dat er ook wel in zit. We hebben een jonge groep met jongens die heel goed kunnen voetballen. Als we gedurende het seizoen inderdaad in de top kunnen meedoen en de jonge jongens worden wat volwassener, dan kun je altijd de doelstellingen nog naar boven bijstellen.”
Ook op persoonlijk vlak heeft de verdediger zo zijn verwachtingen. “Ik wil belangrijk zijn voor het elftal en ga samen met de keeper en andere verdedigers voor zoveel mogelijk clean sheets. In dat opzicht is het jammer dat we afgelopen zondag toch een tegengoal hebben geïncasseerd. Daarnaast is het misschien nog wel het belangrijkst om plezier in het spelletje te houden.”