Huis te koop wordt deze week aangeboden door Björnd Makelaardij

DELFT- Leander Lamens woont al veertien jaar in dit rustig gelegen grachtenpand aan het einde van de Verwersdijk, tegen de Paardenmarkt aan. Hij is de enige bewoner, maar geeft aan dat de woning ook ideaal is voor een stel met maximaal één kind. Nu hij een nieuwe fase in zijn leven in gaat, neemt hij straks wel met pijn in het hart afscheid van deze tot in de kleinste details gerestaureerde bovenwoning van rond 1875.

Drie jaar is Leander bezig geweest met de renovatie, waarbij hij ernaar streefde om persé de identiteit van de neo-stijlen te bewaren. “Het timmer-, stuc- en schilderwerk heb ik zelf gedaan. Er is een nieuwe vloer aangebracht en de zolderkap is vernieuwd en volledig geïsoleerd, net als de rest van de woning”. Zo hebben de schuiframen van Van Ruysdael glas dezelfde isolatiewaarde als dubbel glas. De authenticiteit is behouden met de bovenlichten van glas in lood. Leander: “Dat is gemaakt door een mannetje die vlak voor zijn pensioen zat”. De gietijzeren radiatoren in de woning zorgen ook voor de nodige duurzaamheid. “Doordat ze langer warm blijven kun je ze een uur eerder uitzetten als de modernere”, aldus de bevlogen klusser. 

Een markant accessoire is de gietijzeren gestraalde en in de blanke lak gezette borden- en glazenverwarmer over de radiator in de keuken (zie foto). “Dit is een originele uit 1875 stammende voorverwarmer voor cognac glazen”, aldus Leander. Ook de speciaal op maat gemaakte replica van de radiator kraan (zie foto) is een eyecatcher. 

Moderne snufjes
Ondanks het behoud van de negentiende-eeuwse stijl heeft Leander ook gestreefd naar het gemak van de moderne technieken. “Door het gehele huis is er aansluiting voor internet en in de huiskamer een aansluitpunt voor speakers. Omdat ik een hekel heb aan rommel, zijn de kabels overal weggewerkt in de wanden”. Verder zorgt een sanibroyeur systeem overal in de woning voor waterdruk op de leidingen, zodat bijvoorbeeld de wasautomaat onder de trap geïnstalleerd kon worden. Op de bovenste verdieping zijn leidingen en aansluitingen aanwezig voor een nog te realiseren badkamer.

De buurt
Qua omgeving biedt de ligging van dit mooie grachtenpand alle voordelen van het rustig wonen aan het water in de stad. Het groen van de Delftse Hout en de reuring van het centrum maken deze bijzonder aantrekkelijk. Leander: “Als je de straat uit loopt ben je bij de markt. Hier is volop parkeergelegenheid, en dan ook nog eens niet alleen voor vergunninghouders. Het stadscentrum met Albert Heijn, slager, bakker en horeca is binnen handbereik. Ik zal dit in de toekomst wel gaan missen als ik me in het dorpse ga vestigen. De bedoeling is, dat ik met mijn vrouw en haar twee kinderen een koophuis in Boskoop ga betrekken”.

Over het afscheid nemen van zijn tot nu toe eerste huis waar hij al sinds 2007 vertoefde, is de enthousiaste bewoner duidelijk: “Ik ga met pijn in het hart weg. Het is een sfeervol huis, dat als een warme deken om je heen zit”.     

Sfeervol volledig gerestaureerd 2-kamer grachtenpand

Kantoorgracht 1, Delft
Vraagprijs is 325.000 k.k.
Björnd Makelaardij
Oude Delft 103
2611 BD Delft
015-2135139
www.bjornd.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_1