<p>Elke zondagochtend kun je op pad met Lekker gelopen!</p>

Elke zondagochtend kun je op pad met Lekker gelopen!

‘Ik heb weer lekker gelopen!’

NOOTDORP - ‘Lekker gelopen!’ Die uitspraak hoor je vaak onder lopers na een marathon, halve marathon of andere duurlopen. Dat juist dit de naam moest worden van een loopgroep in de regio, was voor de initiatiefnemers dan ook vrij logisch.

Door Cheyenne Toetenel

‘Lekker gelopen!’ ontstond 24 jaar geleden vanuit twee lopers die lid waren van Atletiekvereniging De Koplopers. “Bij veel loopclubs wordt getraind op bepaalde disciplines, maar niet op lange afstanden en voor een marathon”, vertelt Ad Prevosth, secretaris van Lekker gelopen!. “De behoefte aan dergelijke trainingen bleek er wel te zijn, waardoor leden Aad van Oosten en Henk Koster samen aan de slag gingen op zondagochtend om zich klaar te stomen voor de marathon. Hun enthousiasme over die duurlopen hebben de twee destijds met leden van De Koplopers en inwoners van de regio gedeeld.” Steeds meer mensen sloten zich bij de heren aan en werden alsmaar enthousiaster, wat van Lekker gelopen! steeds meer een officiële loopgroep maakte  ”Er werden schema’s gemaakt, drankjes meegenomen en routes uitgeschreven. Zo is Lekker gelopen! uiteindelijk gegroeid tot wat het nu is, met een stichtingsvorm en heel veel lopers die op zondag graag meelopen en van de geboden faciliteiten gebruikmaken.” 

Tempogroepen
In eerste instantie is Lekker gelopen! in het leven geroepen met het doel om te trainen voor marathons. Nu, jaren later, is er ook een harde kern die al vele jaren meeloopt. “Er zijn lopers bij die wel 40 marathons hebben gelopen. Zij trainen nu niet meer mee voor een marathon, maar staan wel zondagochtend aan de start om in beweging te blijven.” De minimale afstand die wordt gelopen is 15 kilometer. Dat is in diverse tempogroepen, variërend tussen 6.30 minuten per kilometer tot 4.30 minuten per kilometer. “Iedereen die die afstand kan afleggen binnen het genoemde tempo kan tegenwoordig aansluiten, of dat nou is om te trainen voor een marathon of niet.” Door de jaren heen is er flink verloop in het deelnemersbestand geweest. “Sommigen trainden eenmalig een periode van drie tot vier maanden mee voor een marathon en hebben daarna hun missie volbracht. Anderen lopen al jaren mee. Het aantal lopers varieert wekelijks tussen de 40 en 70. De atletiekverenigingen in de regio vormen samen een klein wereldje waarbinnen leden elkaar blijven enthousiasmeren om met ons mee te lopen. Zo blijft Lekker gelopen! werken als een geoliede machine.” De jongste lopers zijn begin 20, de oudste eind 70. “Dat is ook één van de leuke aspecten van de loopgroep, iedereen communiceert met elkaar; mannen en vrouwen, jong en oud, van wisselende afkomst. Lopen is een gemeenschappelijke hobby. Het brengt mensen samen.”

Marathons
Ad zelf loopt mee sinds 2007. “Dat begon met het trainen voor de marathon van New York. In eerste instantie was het eenmalig, maar het was zo leuk dat ik ben blijven lopen.” In totaal heeft Ad acht marathons gelopen. “Ze zeggen altijd dat een marathon lopen een unieke ervaring is. Je voelt je wereldkampioen als je over de finish komt. Het lastigste zit hem in het opbrengen van de discipline om de periode ervoor te trainen door weer en wind. Als je dat eenmaal hebt gedaan kom je de marathon zelf ook wel door, want dat is een belevenis waar je vanzelf euforisch over wordt.” Ad was 55 toen hij startte met langeafstandslopen, inmiddels is hij 68 en loopt hij nog steeds. “Het gaat minder ver en minder snel, maar de gezelligheid is er niet minder om en ik blijf goed in conditie. Mijn doel is om zo lang mogelijk iedere zondag mee te lopen. En één keer per jaar een halve marathon lopen zou mooi zijn.”

Deelnemen
Lekker gelopen! is een stichting en heeft daarom geen ledenbestand. “Iedereen die zin heeft om mee te lopen kan aanhaken, dat hoeft ook echt niet verplicht elke week. Je komt gewoon wanneer je dat wil. Aanmelden is niet nodig, je moet enkel op tijd aanwezig zijn bij Postduivenvereniging De Dobbevliegers aan de Oudeweg 72 in Nootdorp, waar wij te gast zijn en gebruik kunnen maken van de faciliteiten. Op zondagochtend 9.00 uur stipt wordt gestart. Belangrijk is om van tevoren even te bepalen welk tempo je wil lopen. Het schema, de loopafstanden en routes zijn van tevoren bekend.” Er zijn geen kosten aan deelname verbonden, wel wordt een kleine vrijwillige financiële bijdrage gevraagd voor de kosten van de verzorging onderweg. “Verder prijzen wij ons gelukkig dat we als stichting kunnen draaien dankzij vrijwilligers en sponsors. Daar zijn wij erg dankbaar voor.”

Meer informatie is te vinden op lekkergelopen.nl of op te vragen via info@lekkergelopen.nl.

Meer berichten
 
CustomHtml_1