<p>Adriaen Thomasz. Key, Portret van Charlotte de Bourbon, ca. 1575-1580, olieverf op paneel, Particuliere collectie </p>

Adriaen Thomasz. Key, Portret van Charlotte de Bourbon, ca. 1575-1580, olieverf op paneel, Particuliere collectie

‘Historische Vrouwen’ en vrouwen van nu

DELFT - De vrouwen rond Willem van Oranje fungeerden niet alleen als moeder of huwelijkskandidaat met bruidsschat. Ze waren gesprekspartner, hun mening deed ertoe en ze speelden een belangrijke rol in het leven van Willem van Oranje. Dit blijkt uit de originele brieven die Museum Prinsenhof Delft vanaf 1 oktober toont in de nieuwe presentatie ‘Historische Vrouwen’. Het museum toont deze brieven samen met portretten en verhalen van een aantal vrouwen uit het Delft van nu. Door deze verhalen naast elkaar te presenteren, laat het museum zien dat thema’s als liefde, succes, moederschap en rouw vrouwen van alle tijden met elkaar verbindt. De presentatie is onderdeel van het meerjarige project De Delftse Blik.

Historische Vrouwen is het eerste themajaar van het vierjarige project De Delftse Blik dat Museum Prinsenhof Delft op Internationale Vrouwendag lanceerde. Met de verhalen van de vrouwen rond Willem van Oranje als startpunt ging het museum de afgelopen maanden op zoek naar nieuwe stemmen en bijzondere verhalen van vrouwen uit het Delft van vandaag. Historische Vrouwen toont een aantal van deze verhalen met video’s en foto’s, samen met de portretten en acht 16e-eeuwse brieven van de vrouwen rond Willem van Oranje uit de Koninklijke Verzamelingen. Zo zijn er brieven van zijn echtgenotes, zijn moeder Juliana van Stolberg en zijn dochter Emilia van Nassau. De brieven vormden een inspiratie voor de verhalen van de vrouwen uit Delft. Zo schrijft één van de Delftse vrouwen dat zij blij is dat de tijd gekomen is dat mensen opkomen voor hun eigen wensen, dat ze zich verdiepen in hun afkomst, hun geschiedenis en talenten en durven te zeggen wat zij willen leveren aan de maatschappij. Alle verhalen van de historische en hedendaagse vrouwen zijn te lezen op www.dedelftseblik.nl.
Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft: “De geschiedenis is niet compleet zonder de blik van vrouwen. Dat spreekt voor zich, maar is nog niet vanzelfsprekend. De vrouwen rond Willem van Oranje hebben altijd geschreven om zaken gedaan te krijgen. In hun tijd werd daarnaar geluisterd, maar in de loop van de jaren zijn de brieven en daarmee hun stemmen in de vergetelheid geraakt. Door de digitalisering van de brieven kunnen wij hun kant van de geschiedenis laten horen en hun verhaal vertellen. Door deze verhalen samen met de verhalen van de vrouwen van nu te delen, start het museum een nieuw gesprek over Willem van Oranje en verrijken we het verhaal over Willem van Oranje dat we in ons museum vertellen.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1