Olsthoorn (l) en Den Braber (r)
Olsthoorn (l) en Den Braber (r)

LTS, Lekker Toch Succesvol

Algemeen

Praktijkonderwijs wordt vaak gezien als ‘minder’ dan andere opleidingen. Dat blijkt al uit de naam: Lagere Technische School. Onterecht! Veel oud-leerlingen van LTS Sasbout Vosmeer in Delft werden Lekker Toch Succesvol.

Door Ester Janssen

Met pretogen herinnert Hans Olsthoorn zich zijn LTS-tijd, en met name oud-docent Alphons de Wit. Die schreef in zijn tussenuren sportverslagen voor de Delftse Krant. Als die af waren mocht Olsthoorn ze rond elven naar de drukker brengen. Dezelfde middag stonden ze in de krant. Snel in actie komen, met zichtbaar resultaat: het is wat hij nog steeds doet.

Samen met zijn vrouw begonnen op de zolderkamer en gegroeid naar een bedrijf met 65 man personeel, zo ging het met zijn bedrijf VTM in Maasdijk. Een breed georiënteerde onderneming, die oplossingen biedt op het gebied van IT, telecom, cybersecurity en Internet of Things. En dat in verschillende bedrijfstakken: de agrarische sector, vervoer, gezondheidszorg, onderwijs en lokale overheid.

Denk daarbij onder andere aan de software voor pompen en gemalen, en aan laadpalen voor auto’s. Erg enthousiast wordt Olsthoorn als hij praat over een kastje dat de luchtkwaliteit meet. ‘Ze geven los van elkaar door hoe gezond de lucht is in een bepaalde ruimte. Je kunt in bijvoorbeeld een school dus per lokaal de beste lucht regelen. Klanten huren het hele systeem, dus ze hoeven geen enorm bedrag te investeren. Geweldig toch?’ VTM weet wat bedrijven binnen een bepaalde branche nodig hebben. Daardoor kunnen ze ook bij nieuwe cliënten snel inspelen op de wensen.

Die veelzijdigheid wordt geroemd door werknemer Erwin den Braber: ‘Ik heb op directieniveau voor verschillende ICT-bedrijven gewerkt, maar het is nergens zo veelzijdig als hier. Bij ons komen commercie en technologie bij elkaar. En dat in verschillende branches. Erg uitdagend.’ Ook lovend is hij over de bedrijfscultuur, die hij open en persoonlijk noemt.

De bedrijfscultuur vormt de rode draad in het verhaal van Olsthoorn. ‘Als je zo groeit, kun je je niet meer met alles bemoeien. Dat vond ik moeilijk, daardoor werd ik de remmende factor in mijn eigen bedrijf. Met goede coaching heb ik geleerd mensen in hun kracht te zetten.’ Dat vergt een stakke organisatie, waarbij Olsthoorn niet meer werkt in, maar aan zijn zaak. Hij maakt tijd vrij om te onderzoeken hoe de markt zich ontwikkelt, welke technologische vernieuwingen er zijn, hoe zijn businessmodel er over drie jaar uitziet. En om te praten met zijn werknemers.

Tot in het gezin
‘Onze markt is elke dag anders,’ zegt Olsthoorn, ‘dus ik heb steeds mensen met actuele kennis nodig. Daarom moet je ze uitdagen om zich te blijven ontwikkelen. Vroeger deden mensen 30 jaar hetzelfde werk, maar die tijd is voorbij. Niemand hoeft te denken dat hij niets nieuws kan. Ik zag het vroeger op het Sasbout al: als je je passie volgt en je hebt de drive om je best te doen, kom je altijd vooruit.’ In het bedrijfspand zijn stilteruimtes gemaakt, waar werknemers kunnen studeren. Bovendien heeft VTM een transparant salarishuis, waardoor je precies weet wat je moet doen en kunnen voor welk salaris. Dat motiveert. ‘De moeder van zo’n jongen die voor vast wordt aangenomen, vertelt hoe trots ze is op haar zoon. De vrouw van een man die binnen het bedrijf een andere functie is gaan vervullen, zegt dat hij nog nooit zo goed in zijn vel heeft gezeten- je hebt als werkgever echt invloed tot in het gezin.’

Dat Olsthoorn zo goed weet wat hij wil, komt mede door zijn achtergrond. ‘Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Mijn vader had een garage. In eerste instantie ben ik ook in die branche gaan werken. In loondienst heb ik het erg naar mijn zin gehad en veel geleerd, maar uiteindelijk wilde ik iets van mezelf. Ik heb thuis gezien dat het keihard werken is en soms ook spanning geeft, maar het is fijn om verantwoordelijk te zijn voor je eigen succes.’

Goed op de hoogte
Dat succes behaal je alleen door de juiste mensen op de juiste plek te zetten en te weten wat er speelt. ‘Het helpt dat ik zelf LTS heb gedaan, net als de meeste jongens op de werkvloer. Daardoor weet ik uit ervaring waar zij soms tegenaan lopen en kan ik veel gerichter een oplossing zoeken. Iemand die het werk nooit zelf heeft uitgevoerd en van bovenaf ‘regeert’, krijgt vaak te horen wat men denkt dat hij wil horen. Daar heb ik niks aan.’

Om goed op de hoogte te blijven riep Olsthoorn een jongeren-MT in het leven. Juist jongens onder de dertig moeten aangemoedigd worden om te laten weten wat ze nodig hebben. Zij gaven bijvoorbeeld aan dat het tijd was voor een fulltime Human Resource-manager. Degene die voor die tijd het personeelsmanagement regelde, had nog andere taken, maar de jonge garde had behoefte aan iemand die altijd beschikbaar was.

‘Dat moet je dan faciliteren,’ zegt Olsthoorn. ‘Je moet zorgen dat iedereen lekker kan werken. Dat betekent ook heel praktisch dat je zorgt voor een goed gebouw.’ Het pand op bedrijventerrein Honderdland is dan ook schitterend ingericht. Er zijn verschillende werkruimtes, variërend van huiskamerachtig tot bijna industieel. In een van de kantoren hangen grote schermen aan de muur, waarop je precies kunt zien hoeveel opdrachten er afgerond zijn en hoe tevreden de klanten daarover waren. ‘Dat houdt ons scherp.’ Maar naast die harde gegevens moet er ook ruimte zijn voor plezier, vandaar de race-simulator, de voetbaltafel en de enthousiast bezochte vrijmibo.

Voorlichting
Gelooft de gemiddelde LTS-leerling dat hij carrière kan maken? Vaak niet, denkt Olsthoorn. ‘Als ze hier binnenkomen, zijn ze vaak nog heel voorzichtig, en dat heeft misschien ook te maken met het imago van hun opleiding.’ Daarom zou de LTS nog meer voorlichting kunnen geven over wat je later kunt doen, en dat je goed terecht kunt komen. ‘Van ‘hogere’ opleidingen bestaat het idee dat je er meer kanten mee op kunt, maar vroeg durven kiezen en je binnen een bedrijf goed laten begeleiden biedt net zo veel mogelijkheden’, stelt Olsthoorn. ‘Als LTS’er doe je voor niemand onder.’ Daar is hij zelf het levende voorbeeld van.

Olsthoorn bij de informatieschermen