Leo Quack bezocht ook Noa Diorgina Man, de Delftse wereldkampioene freerunnen op het complex van de TU Delft. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack bezocht ook Noa Diorgina Man, de Delftse wereldkampioene freerunnen op het complex van de TU Delft. (foto: Koos Bommelé)

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Het is wel weer even wennen. We hebben er lang naar uitgekeken en ineens kan er weer zoveel meer. Het is nu even wachten op de effecten van de Formule 1 in Zandvoort en de wedstrijden van het Nederlands Elftal, maar als dit goed is gegaan, kan er waarschijnlijk veel meer en dat is fijn. Natuurlijk snap ik de bedenkingen van mensen bij die Grand Prix, maar wat heeft de organisatie ons land weer goed op de kaart gezet!
Waar ik me meer aan stoor is de demonstratie van zondagmiddag op de Dam, waarbij mensen die zich weigeren te vaccineren hun kleding met een jodenster hadden ‘versierd’. Op het moment dat je mee wilt draaien in de samenleving, is een vaccinatie of negatieve test vereist. Ik vind dat niet gek, want alleen op die manier voorkomen we verdere verspreiding van het virus. Als je niet bereid bent dat offer voor de samenleving te brengen, vind ik ook dat je uit principieel oogpunt geen gebruik moet maken van de medische voorzieningen. Die vlieger gaat echter niet op, want van de mensen die met corona in het ziekenhuis liggen, is meer dan 90% ongevaccineerd.


Toerisme
Verder ben ik erg blij dat het straatbeeld steeds meer wordt opgesierd door toeristen. Tot mijn verbazing las ik in de krant dat Delft zich wil richten op kwaliteitstoerisme. Dan vraag ik me af wat dat inhoudt. Ik denk dat je vooral moet uitstralen dat iedereen welkom is.
Dat straalt De Sjees blijkbaar ook uit, want zij is als enig Delfts horecazaak opgenomen in de Misset Terras Top 100. En feesten kunnen ze ook! Afgelopen maandag voeren we eerst met een boot door het Westland en daarna hebben we heerlijk gegeten bij Smoke Masters in Den Hoorn. We zagen daar een boer die het gras had gemaaid en even genoot van de heerlijke lucht: de eerste gedachte die ik erbij had was dat de regering de landbouwgrond in wil perken en overal maar wil huizen wil neerzetten. Dat is toch zonde van die mooie natuur. Daarbij maak ik me sowieso wel zorgen: we zijn met ons kleine landje de grootste exporteur van landbouwgoederen en van over de hele wereld wordt gekeken naar hoe wij het hier aanpakken, al die innovaties. Dan moet je dit behouden voor je land.


Formatie
Overigens vind ik ook dat er bij de formatie maar eens spijkers met koppen moeten worden geslagen. Mevrouw Kaag zit maar te knagen, maar een compromis sluiten betekent ook dat je zelf wat water bij de wijn zult moeten doen. Niet alleen je nieuwe bondgenoten, zoals zij schijnt te denken.
Verder is het fijn dat er weer meer kan en we snakten ernaar. Zo was tijdens de Stad Delft Bokaal te zien dat door de herwonnen gezelligheid mensen die anderhalvemeterregel onbewust nogal eens uit het oog verliezen. Daarnaast heb ik afgelopen zondag genoten van de Mooi Weer Spelen in het Poptapark, livemuziek bij het Hampshire Hotel en de tiende verjaardag van De Koperen Kat, waarbij Rolf en zijn mensen uitpakten.
Een ander memorabel moment vond de week ervoor plaats. Flip Stolze had een fietstocht voor de oud-horecalieden uitgezet en het begon heerlijk. We reden een stuk door het Westland, gingen met het pontje naar De Kwakel, maar op de terugweg begon het te hozen en hadden we de wind tegen. Ik kwam als een verzopen kat thuis en na een warme douche heb ik me niet meer buiten gewaagd. Goed geregeld, Flip!
Verder kijk ik dit weekend uit naar de Mooi Weer Spelen, Open Monumentendag en het Knapsackfestival dat alsnog op de grachten plaatsvindt. Daarnaast is er zondag ook de fiets-, wandel- of e-biketocht ter nagedachtenis aan Martin Stoelinga. Ben je nog op tijd en wil je meedoen? Neem dan even contact op met Koos van der Burg op 06-41268310.

Meer berichten
 
CustomHtml_1