Jonge egels (Foto: Wildopvang Delft)
Jonge egels (Foto: Wildopvang Delft)

Egelmaand bij Intratuin Pijnacker

Algemeen

PIJNACKER - Hoe krijg je een egel in je tuin? En als je een egel in je tuin hebt wat doe je dan? Wat als hij hoest, of overdag rondloopt in de tuin, moet je hem bijvoeren en zo ja, met wat? Deze, en nog veel meer vragen, kunnen tijdens de egeldagen in september bij Intratuin Pijnacker worden gesteld aan de medewerkers van Wildopvang Delft en omstreken.

Wildopvang Delft e.o.
Jaarlijks vangt de Wildopvang Delft ruim 4.000 dieren uit de natuur op die ziek, gewond of verweesd zijn geraakt. Ook egels komen bij deze opvang binnen: elk jaar rond de 500. Sinds een paar weken is het weer een drukte van jewelste: het egelseizoen is losgebarsten. Baby egels waarvan de moeder is aangereden, egels die onvoldoende voeding kunnen vinden en te klein en mager zijn voor de winterslaap, zieke egels als gevolg van het eten van vergiftigde slakken, egels die ernstig ziek zijn door longproblemen of egels die gewond zijn geraakt door automatische grasmaaiers. Naast het verzorgen van de dieren geeft Wildopvang Delft ook veel advies over de dieren in het wild. Want hoe meer we kunnen voorkomen met zijn allen dat dieren ziek of gewond raken, hoe minder dieren naar dit ‘dierenziekenhuis’ gebracht hoeven te worden. De Wildopvang Delft e.o. is volledig afhankelijk van subsidies, donaties en giften. Daarnaast maken zij regelmatig producten die ze verkopen waarbij de volledige opbrengst naar de verzorging van de dieren gaat.

Intratuin Pijnacker
“Wij vinden het als tuincentrum belangrijk om deze samenwerking aan te gaan. Onze belofte voor de toekomst is ‘Nederland vergroenen’. Met een groene tuin draagt iedereen bij aan een betere leefomgeving voor mens en dier. Het publiek kent ons vooral van de nieuwste tuin- en woon ideeën, maar we geven ook stylingtips en creatieve workshops. Daarnaast werken we regelmatig samen met partijen om op die manier onze klanten nog meer te informeren over wat er in hun omgeving gebeurt.”

Egelvragen
Egels zijn grappige diertjes die mensen over het algemeen ontzettend leuk vinden. Dit ondanks dat je ze weinig ziet, het zijn per slot van rekening nachtdieren. Daarom krijgt de opvang in Delft heel veel vragen over egels. Zo veel dat Intratuin Pijnacker-Nootdorp en Wildopvang Delft hebben besloten elkaar te helpen. Vanaf 8 september is het Egelmaand bij Intratuin Pijnacker. Naast een zuil met informatie en praktische producten voor egels zoals egelhuizen en egelvoer, zullen er ook op een aantal dagen vrijwilligers van de Wildopvang Delft aanwezig zijn om informatie te geven over egels. Dus heb je een egel in je tuin of wil je een egel in je tuin: kom dan vooral langs met je vragen. Ook kunnen er producten van de opvang gekocht worden zoals een informatief boekje over egels (door de opvang zelf gemaakt) en kunnen er egels worden geadopteerd! Intratuin Pijnacker schenkt daarnaast een deel van de opbrengst van hun egelproducten in de maand september aan de Wildopvang Delft. Op woensdag 8 september, zaterdag 11 september en zondag 12 september zijn tussen 14.00 uur en 17.00 uur vrijwilligers van de opvang aanwezig bij Intratuin Pijnacker aan de Rijskade 1A voor het beantwoorden van al je egelvragen.

Meer informatie over egels in het algemeen en het adopteren van een egel specifiek vind je op de website van Wildopvang Delft: www.wildopvangdelft.nl