Wethouder Martina Huijsmans zorgde voor een feestelijk onthaal bij de finish (Foto: Koos Bommelé)
Wethouder Martina Huijsmans zorgde voor een feestelijk onthaal bij de finish (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

‘Plastic soep suppen is tof, leerzaam en goed voor het milieu!’

Algemeen

DELFT - Afgelopen week gingen tientallen dappere jongeren de strijd aan tegen het plastic afval in de Vliet tijdens de vierdaagse Vliet Clean SUP. Vrijdag namen de leden van Waterscouting Nautilus Delft de vierde en laatste etappe voor hun rekening. Zij hebben het deel tussen Den Haag en Delft schoner gemaakt.

Door Cheyenne Toetenel

De Vliet Clean SUP is een initiatief van stichting Naar Buiten!, stichting SUPBinckies en stichting Techniekmenu. Het streven is om een beweging op gang te brengen om samen met jongeren de problematiek van plastic soep bij de bron aan te pakken. De Vliet Clean SUP startte dinsdag in Leiden. Deze eerste etappe ging van het centrum van Leiden naar recreatiegebied Vlietland. Op woensdag vond de tweede etappe plaats, van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe ging donderdag van Voorburg naar Den Haag. Vrijdag startten de Delftse scouts op hun SUP tijdens de laatste etappe van Den Haag naar de finish in Delft. Langs de route werden daarnaast diverse vakantieactiviteiten voor kinderen georganiseerd in het teken van watersport en plastic soep, wat op de laatste dag werd geregeld door Delft voor Elkaar en Naar Buiten Delft in het Wilhelminapark. Kinderen van 8 tot 12 jaar konden leren suppen, proefjes doen om te kijken hoe schoon het water in Delft is en ontdekken wat je met gerecycled plastic kunt doen.

Ambitie
“De ambitie is om jongeren bewust te maken van het belang van schoon water”, aldus Harrie Ozinga, projectleider van de Vliet Clean SUP. “Schoon water draagt bij aan een gezonde leefomgeving en natuur. Een groeiende bron van vervuiling is zwerfafval. De plastic soep ontstaat lokaal in sloten en rivieren. De Vliet Clean SUP wil jongeren bewust maken van de plastic soep problematiek en ze een praktisch handelingsperspectief bieden om hier iets aan te doen.” De activiteiten van de Clean SUP zullen meerjarig worden georganiseerd en worden opgeschaald naar andere steden.

Microplastics
Niet alleen zwerfafval werd uit het water gevist tijdens de actie. In samenwerking met het WaterLab van de TU Delft en The Ocean Movement werd ook een nieuw soort sleepnet getest, waarmee tijdens het suppen onzichtbare microplastics uit het water werden gefilterd. “Dit is de eerste stap richting de ontwikkeling van een goede monitoringsstrategie van microplastics in zoete wateren met behulp van burgers.”

Enthousiaste kinderen
De kinderen zelf waren erg enthousiast over de actie. “Ik doe mee omdat ik graag een steentje bijdraag aan het milieu, en suppen zelf is natuurlijk ook een hele leuke activiteit”, vertelt de 12-jarige Bo Heijns. Ook de broertjes Anton en Willem van der Zalm beleefden veel plezier aan het initiatief. “Ik sup graag”, aldus de 12-jarige Anton. Zijn 13-jarige broer Willem vult aan: “Het is ook leuk om plastic op te vissen en zo het water een beetje schoner te maken. Het is extra leuk om dit samen met andere leden van de scouting te doen.”

Bewondering
Wethouder Martina Huijsmans wachtte de kinderen op bij de finish bij passantenhaven De Kolk. Dat deed zij op de M.S. Energie, de verenigingsboot van de Delftse Scouting Nautilus. Huijsmans was zeer te spreken over de actie: “Wat een mooi en geslaagd initiatief om samen met jongeren op een sportieve manier aandacht te vragen voor het belang van schoon water en het voorkomen van plastic soep. Ik denk dat alle betrokkenen erin zijn geslaagd om dit goed op de kaart te zetten. Ik heb veel bewondering voor alle kinderen die het is gelukt om suppend hierheen te komen. En veel waardering voor iedereen die dit initiatief heeft ondersteund en mogelijk gemaakt. Ik hoop dat hiermee een beweging in gang is gezet die onverminderd doorgaat.”