<p>De Van Marken panelen zijn gered, maar de crowdfunding loopt nog even door </p>

De Van Marken panelen zijn gered, maar de crowdfunding loopt nog even door

(Foto: )

Van Marken panelen gered!

DELFT - Dankzij de vele donaties die de crowdfundingsactie ‘Red de Van Marken panelen’ heeft opgeleverd is nu zeker dat de panelen behouden kunnen blijven. Het betreft 37 in art nouveau beschilderde panelen die de basis vormden van een reclamepaviljoen uit 1900 van Jacques van Marken, de oprichter van o.a. de Nederlandse Olie Fabriek en de Nederlandsche Gist & Spiritus Fabriek. De Stichting Museum Van Marken heeft daarom opdracht gegeven aan restauratieatelier Lion&Tiger om de panelen te conserveren. “Wij zijn hier heel blij mee en danken alle gulle gevers van harte voor hun bijdrage!”

“Een paneel bestaat uit een houten frame, waarop aan voor- en achterzijde beschilderde canvas doeken zijn bevestigd. Al die doeken zijn ondertussen in het atelier van de houten frames gehaald en grondig schoongemaakt. Vervolgens zijn de doeken, op speciale ventilerende frames, in afgesloten zakken geplaatst waarin het gas argon is gespoten. Daar zullen ze twee weken in blijven, zodat schimmels (levende organismen) worden gedood. Daarna hebben we dus ‘geredde’ canvas doeken! De originele houten frames worden voorlopig opgeslagen en daarvan gaan we nu de restauratiemogelijkheden onderzoeken. DSM heeft de volledige restauratie van twee complete panelen mogelijk gemaakt en deze restauratiewerkzaamheden zullen in het najaar afgerond zijn. Uiteraard blijven wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Omdat er nog geen financiële dekking voor de restauratie van de overige canvas doeken en de originele houten frames is, laten wij de actie “Red de Van Marken panelen!” graag nog doorlopen. Wilt u daaraan bijdragen, dan waarderen wij dat zeer!”

Doneer op rekening: NL85 RABO 0333 5790 03 t.n.v. Stichting Museum Van Marken o.v.v. ‘panelen’. Of ga naar de doneerpagina op: www.museumvanmarken.nl 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1