<p>John Meijer, Martin Reitsma, Ferdinand Bakker, Michel van Dijk en Rinus Gerritsen over Alquin </p>

John Meijer, Martin Reitsma, Ferdinand Bakker, Michel van Dijk en Rinus Gerritsen over Alquin

(Foto: )

Filmspecial van John Meijer en Martin Reitsma over het Delftse Alquin beleeft première

DELFT - De Delftse popmuziek staat opnieuw in de belangstelling. Zo beleefde de filmspecial over Alquin afgelopen zaterdag zijn voorpremière voor een geselecteerd aantal insiders uit de popmuziek bij zaal YMCA in Scheveningen. (met dank aan YMCA en Popagenda Scheveningen)  Deze boeiende popdocumentaire zal voorts te zien zijn op de digitale websites van de muziekbladen OOR en Soundz en vervolgens op You Tube, zodat ook de vele Delftse fans van de band dit kunnen zien. Voorts is er zondag 8 augustus a.s. het Haags Beatfestival waar een keur aan topmuzikanten acte de présence zal geven.  Onder hen de Delftse muzikale alleskunner Robert Jan Stips.

Muziekjournalist Martin Reitsma en cineast en oud-muzikant John Meijer zijn het afgelopen jaar in de muzikale geschiedenis van de Delftse rockgroup Alquin gedoken en hebben met prominente Alquinleden zoals Ferdinand Bakker, Michel van Dijk, Ron Ottenhof, Paul Westrate en Dick Franssen herinneringen opgehaald aan hun groep. Alquin bezat een volstrekt eigen identiteit met muzikanten die de popmuziek in Nederland naar een nieuw en hoger elan heeft getild met albums en optredens om van te watertanden. Reitsma en Meijer keerden met de oudleden van Alquin terug naar de plek waar het allemaal begon begin jaren zeventig, bij studentensociëteit KSV Sanctus Virgilius aan het Oude Delft.
Het Delftse Alquin, opgericht in 1971, heeft in de loop van haar bestaan een constante en kwalitatief uitstekende bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De perfecte mix van jazz, klassiek en (symfonische) rock leverde memorabele albums op als ‘Marks’ ‘Mountain Queen’ ‘Nobody Can Wait Forever’ en Best Kept Secret. Fraai opgebouwde nummers. Een aansprekende mix van klassiek, prog, jazz en funk. Kwaliteitsrock met soms een vleugje blues waarbij slepende en vlotte passages elkaar naadloos afwisselen. Virtuoze gitaarlicks en riffs ondersteund door fluit, alt- en tenorsax met een solide ritmesectie, aansprekende hammond klanken en de lenige zang van Michel van Dijk met zijn perfecte engelse uitspraak. Met de komst van van Dijk in 1974 verandert de muzikale koers en schuift Alquin meer de rock-kant op.
In 1977 besluit de band op haar hoogtepunt te stoppen. De band ontwikkelt zich dan nog steeds en is bij het uiteenvallen nog niet aan het eind van haar kunnen. Dat blijkt wel als de band halverwege de jaren negentig weer bij elkaar komt voor enkele reünieconcerten. De groep maakte in 2003 een succesvolle comeback. Ferdinand Bakker en Michel van Dijk maken anno 2021 nog steeds goede muziek met hun groep LONE.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1