Stijn (l) en Zamzam zijn vrijwilliger bij de Stichting Delftse Vakantieactiviteiten. (Foto: EvE)
Stijn (l) en Zamzam zijn vrijwilliger bij de Stichting Delftse Vakantieactiviteiten. (Foto: EvE)

Het KinderZomerfeest: een heerlijke kindervakantie dicht bij huis

Algemeen

DELFT – Tientallen kinderen spelen op de velden. Hier wordt gevoetbald. Daar wordt gedanst. Leiding in blauwe en oranje shirts doet net zo hard mee. Welkom bij het grote KinderZomerfeest van de Delftse Vakantie Activiteiten!

Door Esdor van Elten

“Die kinderliedjes krijg ik tot kerst niet meer uit mijn hoofd”, lacht Zamzam. Zij is al sinds 2013 betrokken bij de Stichting Delftse Vakantie Activiteiten (DVA), waarvan de laatste drie jaar als bestuurslid. DVA begon in 1948, vlak na de oorlog, als ‘vakantieschool’, om kinderen van ouders die het niet zo breed hadden ook een echte vakantie te geven. Anno 2021 is die doelstelling niet gewijzigd. Het staat ook op de shirts van de leiding: ‘Omdat ieder kind recht heeft op een zorgeloze vakantie’. “Onze doelgroep is nog steeds die groep mensen die om financiële redenen niet zomaar op vakantie kan”, legt Zamzam uit. “Een deel van die ouders betaalt wel een klein bedrag per week. Een derde van de kinderen komt via de Gemeente Delft en de Voedselbank en betaalt niet. Betalende ouders kunnen eventueel wel een kaartje sponsoren en dat doen ze ook vaak. “Maar er is geen verschil”, benadrukt Zamzam. “Hier gaan alle kinderen en de leiding gelijk met elkaar om.”

‘Super tof’
DVA organiseert iedere zomer twee vakantieweken dicht bij huis. De sportvelden van DES, Excelsior en Rugbyclub Delft zijn de thuisbasis waar vooral de jongste groepen te vinden zijn. “De oudere groepen gaan meestal het bos in, naar de Delftse Hout of naar de stad.” De kinderen worden gebracht door de ouders, of kunnen mee met de bus die iedere ochtend langs vijf opstappunten in Delft rijdt. Ze kunnen één of twee weken meedoen. “Mijn eigen broer en zus zijn als kind deelnemer geweest”, vertelt Zamzam. “Zelf was ik zestien toen ik voor het eerst als leiding mee ging doen. En de sfeer hier is zo leuk dat ik gebleven ben.” Dat geldt voor meer leden van de vrijwillige leiding. Sommigen hebben als kind meegedaan en wachtten daarna ongeduldig tot hun zestiende om als leiding mee te mogen doen. Anderen worden door vrienden of studiegenoten bij de vrijwilligersgroep gehaald. Zoals de 23-jarige Stijn, in het dagelijks leven student Werktuigbouw aan de TU-Delft. “Dit is mijn tweede jaar”, vertelt hij. “Een vriend van mij bracht me met DVA in aanraking. Hij had altijd veel verhalen over de vakantieweken, dus ik kwam maar eens een dagje meelopen.” En hij bleef: “Het is best vermoeiend”, geeft hij toe. “Maar de kids geven ook weer heel veel energie. Je krijgt echt een band met ze, en ze vinden het super tof dat je met ze optrekt en meespeelt.” Zoals Stijn en Zamzam zijn er nog zo’n 65 vrijwilligers actief als leiding. Dit jaar geven ze met elkaar 275 kinderen een fijne vakantie. “Door corona zijn het er dit jaar minder”, weet Zamzam. In voorgaande jaren hadden we er 430 tot 440. En wel 90 vrijwilligers. De kinderen worden naar leeftijd onderverdeeld in verschillende groepen. Verder is er ook nog een speciale ‘roze groep’ voor kinderen die net wat meer structuur en aandacht nodig hebben. De groepsleiders zijn te herkennen aan de blauwe shirts. “De mensen met oranje shirts zijn hoofdleiding of bestuur.” Stijn is één van de ‘Flexers’: “ik help en ondersteun de vaste groepsleiders.”

Actief bezig zijn
Ieder jaar hebben de vakantieweken van DVA een thema. Dit jaar is dat ‘magie’. “Iedere leeftijdsgroep vult dat op een eigen manier in”, vertelt Zamzam. “Bij de ene groep is het meer een Harry Potter sfeer, de jongsten hebben een sprookjesbos en voor de oudere kinderen mag het best wat griezeliger zijn.” Omdat DVA op het sportterrein meerdere clubgebouwen tot haar beschikking heeft, kan ook iedere groep zo een eigen invulling geven. Op het programma staan, naast vrij spelen, allerlei spellen en excursies. “Zo gaat een groep volgende week de duinen in.” De vrijwilligers beginnen al in februari met het uitwerken van het uitgebreide draaiboek. “We doen zoveel mogelijk in de buitenlucht.” Vrijdag is altijd een speciale dag. “Afgelopen vrijdag hadden we ‘burendag’, dan gaan de groepen op bezoek bij andere groepen met allerlei spellen. Komende vrijdag, de laatste, is het ‘kermisdag’, dan hebben we springkussens, een waterslide en nog veel meer.”

Breed gedragen
Die spullen kunnen gehuurd worden dankzij de sponsoring van allerlei organisaties, zoals de Lions en de Rotary. “Ook de gemeente draagt bij, en verder ook kapitaalfondsen zoals Fonds 1818 en de Stichting Boschuysen. Scholen zoals Mondriaan dragen bij met stagiaires. “Dit is echt iets dat door heel veel mensen gedragen wordt”, aldus Zamzam. “En allemaal zijn ze overtuigd van ons motto: Omdat ieder kind recht heeft op een zorgeloze vakantie!”