Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Hester Dam

Algemeen

DELFT - Hester Dam (56) heeft een drukke baan en een gezin, maar laat zien dat het desondanks écht mogelijk is om iets goeds te doen voor een ander. Als vrijwilliger van Stichting Thuisgekookt helpt zij een hulpbehoevende buurtgenoot wekelijks aan een verse maaltijd.

Door Cheyenne Toetenel

Hester heeft in het verleden het Conservatorium gedaan en heeft langere tijd zelf gezongen. Een gehoorprobleem zorgde er uiteindelijk voor dat zij haar carrière als uitvoerend zangeres niet verder kon voortzetten. Dit en de verhuizing van haar gezin van Amsterdam naar Delft, zestien jaar geleden, vanwege het werk van haar man zorgden er uiteindelijk voor dat Hester zich volledig ging focussen op het geven van zanglessen, wat zij voorheen ook al deels deed. Hester opende in Delft haar eigen praktijk voor zang- en stembevrijding. “Ik coach, organiseer zangavonden, mantra-avonden en geef zangles aan een ieder die graag wil zingen.” Naast haar werk als zang- en stembevrijdingscoach zet zij zich graag in voor anderen die haar hulp goed kunnen gebruiken. “Met iets kleins kun je al een hoop betekenen voor je medemens.”

Bijspringen
Hester is iemand die graag bijspringt zodra iemand in haar kring hulp nodig heeft, en dan voornamelijk in de vorm van maaltijden. “Er was altijd wel iemand in mijn omgeving die een tijdje niet zelf kon koken. Bijvoorbeeld als iemand ziek is of net bevallen, dan ondersteun ik graag.” Daar is ze lange tijd druk mee geweest, maar uiteindelijk raakten de mensen uit haar eigen kring een keer op. “De combinatie met het feit dat mijn praktijk in de coronatijd maandenlang dicht moest, deed mij vorig jaar een account aanmaken op de website van Stichting Thuisgekookt. Ik had immers tijd over. Die aanmelding leidde een aantal maanden geleden tot een match met een dame van 72 jaar, die bij mij in de buurt woont.” Dat Hester graag betrokkenheid toont bij buurtgenoten, heeft wortels in de tijd dat zij net verhuisd was naar Delft. “Een ongeluk zorgde ervoor dat ik heel lang niks kon en bedlegerig was. Destijds hebben wij als gezin ontzettend veel hulp gehad van mensen. Dat heeft mij geraakt en iets in mij aangewakkerd. Het feit dat wij hier nog maar net woonden en hulp kregen van wildvreemde mensen, heb ik heel fijn gevonden. Toen heb ik ook gezegd dat als ik ooit iets terug kan doen, ik dat zeker zal doen.”

Match
Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor hulp bij de warme maaltijd en gezellig sociaal contact. Thuisgekookt probeert te zorgen dat we weer teruggaan naar wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar. Een groot deel van de mensen die bij Thuisgekookt aanklopt behoort tot de kwetsbare doelgroep. Voor hen doen de medewerkers van Thuisgekookt extra hun best om iemand te vinden die goed bij hun voorkeuren past. Zo is Hester gekoppeld aan een oudere dame die door een spierziekte niet meer zelf kan koken. “Ze woont vlakbij mij, we hebben dezelfde smaak qua eten en matchen goed. Op maandag kook ik voor haar en breng ik de maaltijd bij haar langs.”

Extra portie
In het begin toen Hester hoorde dat ze thuiskoks zochten bij Stichting Thuisgekookt, zag zij zichzelf nog als een ‘vrijwilliger van niks’, omdat zij in het niet-coronatijdperk nauwelijks tijd heeft voor vrijwilligerswerk. Niets bleek minder waar. “Ik kook maar één keer per week, maar ik merk dat dit enorm helpt en gewaardeerd wordt. Ik wil het iedereen dan ook aanraden om zich bij deze stichting aan te sluiten. Naast dat het heel goed is om naast je eigen leven iets voor een ander te doen, is het vrijwilligerswerk heel bevredigend. Als thuiskok aan de slag gaan is allesbehalve tijdrovend en dan ook vrij makkelijk te combineren met werk en gezin. Ik maak wekelijks gewoon een extra portie.” De kosten van een extra portie worden vergoed, dus hoeven ook niet uit eigen zak te komen. Niet bij iedereen hoeven de maaltijden worden bezorgd, afhalen is bij velen ook een optie. “Een extra maaltijd koken voor een ander is een ontzettend kleine moeite en je doet er toch iets goeds mee voor je medemens.” Aanmelden kan via thuisgekookt.nl.

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!