<p>Huisliften zijn er in verschillende formaten. (Foto: PR)&nbsp;</p>

Huisliften zijn er in verschillende formaten. (Foto: PR) 

(Foto: )

Een huislift biedt talloze mogelijkheden

DELFT – Langer thuis blijven wonen, ook als je minder goed ter been wordt, of niet naar een gelijkvloerse woning te hoeven zoeken als je rolstoelgebruiker bent. Een huislift biedt talloze mogelijkheden.

Een lift in je huis? “Dat is heel goed mogelijk tegenwoordig”, aldus Jack Verbeek van NL Liften. Sinds kort levert zijn bedrijf ook huisliften. “We zijn nu dealer van het Italiaanse merk Domus.” Een huislift is heel breed inzetbaar. “Ze zijn kleiner dan een doorsnee lift”, legt Jack uit. “De kleinsten beginnen al bij 65 bij 91 centimeter.” Die is wel heel klein, maar daardoor geschikt voor plekken waar je niet snel een lift verwacht: “Zoals een Amsterdams grachtenpand.” De standaard huislift is groter en kan bijvoorbeeld iemand in een rolstoel mèt een begeleider vervoeren. “Het grote voordeel is dat huisliften onder andere regelgeving vallen”, aldus Jack. “Daardoor heb je geen diepe put of hoge uitloop nodig en dat maakt dat je deze huisliften bijna overal kunt plaatsen: in huizen, loodsen, maar ze zijn bijvoorbeeld ook heel geschikt voor een gezondheidscentrum of om een kantoor rolstoeltoegankelijk te maken.” Er zijn ook speciale formaten mogelijk, zoals een brancardlift.

Veilig en gemakkelijk
Een huislift kan, als dat bouwkundig mogelijk is, aan een muur worden bevestigd. Maar als het nodig is kan het geheel ook met een aluminium frame geleverd worden, zodat het geheel zelfdragend is. “We hebben ongeveer een week nodig voor de complete installatie, afhankelijk van de situatie.”De maximale hoogte van een huislift wisselt per model, maar komt meestal niet verder dan twintig meter. Je hebt er ook geen speciale stroomvoorzieningen voor nodig: “Gewoon de stekker in het stopcontact.” Maar het blijft een lift en daarom zijn er uitgebreide veiligheidsvoorzieningen zoals een remsysteem. Ook bij een stroomstoring is er geen nood: “Dan neemt de accu het over en die begeleidt de lift veilig naar de grond.” Bij een onderhoudscontract is het natuurlijk ook mogelijk om een servicecontract af te sluiten, zodat je, net als in publieke liften, in geval van nood contact op kan nemen met een centrale. En omdat een huislift kan bijdragen aan langer thuis wonen of een betere kwaliteit van leven is het vaak mogelijk om een vergoeding te krijgen vanuit de WMO, de WIZ of van de zorgverzekering.

Sinds kort is Jack in het naastgelegen pand op de Dynamoweg bezig om een showroom in te richten, waar u een huislift in actie kunt zien en informatie kunt inwinnen. Kijk ook op www.nlhuisliften.nl voor een eerste impressie van de mogelijkheden. Met een huislift til je wellicht ook je huis naar een hoger plan!

Meer berichten
 
CustomHtml_1