Alle Delftse sportaanbieders op een gezamenlijk platform? Volgens Sean van Domburg, verenigingsondersteuner bij Delft voor Elkaar is dit wat de Delftse sportwereld nodig heeft. (Foto: Koos Bommele)
Alle Delftse sportaanbieders op een gezamenlijk platform? Volgens Sean van Domburg, verenigingsondersteuner bij Delft voor Elkaar is dit wat de Delftse sportwereld nodig heeft. (Foto: Koos Bommele) Foto: KOOS BOMMELE

Gezamenlijk platform voor Delftse sportaanbieders

Algemeen

DELFT- Alle Delftse sport- en beweegaanbieders op een gezamenlijk platform? Volgens Sean van Domburg, verenigingsondersteuner bij Delft voor Elkaar is dit wat de Delftse sportwereld nodig heeft. “In het Delfts Sportakkoord staat de wens om een gezamenlijk platform te creëren waar Delftse sportaanbieders hun activiteiten kunnen aanbieden, vanuit die wens ben ik erbij betrokken geraakt.”

Door Finn Rekveldt

Vorig jaar tekende 28 partijen en instanties het ‘ Delfts Sportakkoord’ , een lokale extensie van het Nationaal Sportakkoord. Dit akkoord had een duidelijke missie. ‘Alle Delftenaren zouden de mogelijkheid moeten hebben om met plezier te kunnen sporten en bewegen’. Sean richt zich met deze campagne op één specifiek actiepunt in het plan. “We wilden graag een platform realiseren waar al het Delftse sport en beweegaanbod van jong tot oud te vinden zal zijn. Hierbij vinden we het belangrijk dat er zowel regulier als aangepast sportaanbod is, zodat alle doelgroepen iets kunnen vinden wat bij ze past.” 

Sportenindelft.nl
Het streven is om een zo groot mogelijk aanbod te realiseren, wat zo toegankelijk mogelijk is voor iedereen. “Het is de bedoeling dat het een website wordt waar op een heel eenvoudige manier activiteiten in de buurt te vinden zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om te zoeken op categorie, doelgroep of de wijk waarin je zelf woont.” Bij het ontwerpen van de bediening van dit zoeksysteem is er door betrokken instanties vooral gehamerd op eenvoud, zodat elke doelgroep gebruik kan maken van het systeem. “We zijn natuurlijk niet de eerste met het idee voor zo’n sportplatform, hierom hebben we ook onderzoek gedaan naar vergelijkbare projecten de toegankelijkheid daarvan. Hierin willen we toch op onze eigen manier een variant op vinden die bijvoorbeeld voor digibeten ook goed te begrijpen zou zijn.” Het uitgangspunt van het platform komt dan ook deels omdat sommige doelgroepen hun weg naar de sport niet altijd vinden, maar vooral door het ontbreken van een toegankelijke weg naar sportaanbieders. “Sport is erg populair, maar de animo blijft heel afhankelijk van desbetreffende vereniging of wijk. Het kan natuurlijk zijn dat mensen links of rechtsom hun sport wel vinden, maar dat geldt niet voor iedereen in Delft. We hopen daarom op een groot draagvlak voor het platform.”

Enthousiasme
In de komende tijd tot aan de lancering in augustus houdt Sean samen met  de andere betrokkenen bij het project zich vooral bezig met het enthousiasmeren van Delftse sportaanbieders. “We hebben nu bij al die sportverenigingen een vraag uitstaan om mee te doen. Zowel verenigingen als niet georganiseerde sportaanbieders kunnen zich bij ons melden. Het is heel belangrijk om zoveel mogelijk sportaanbieders enthousiast te krijgen, want dan is de site nog een stuk completer.” Op termijn hoopt Sean dat alle sportorganisaties in Delft zich zullen aansluiten. “Het proces loopt nog en zal ook nog wel even door doorgaan, maar de inschrijving blijft gewoon doorlopen na de lancering. Het is echter wel onze wens om bij de lancering in augustus zoveel mogelijk organisaties aangesloten te hebben.” Op dit moment hebben onder andere Vitesse Delft, Sportvereniging de Hollandse Leeuw (DHL), de Sportraad van Delft en meerdere buurtsportcoaches die betrokken zijn bij Delft voor Elkaar zich aangesloten. Sean wil benadrukken dat sportaanbieders hier zelf ook heel veel aan hebben. “Verenigingen hebben natuurlijk een eigen websites en communicatiemiddelen om leden te werven, en dit platform kan daar een meerwaarde aan toevoegen.”

Samenwerkingen
Sean is blij met de buurtsportcoaches van Delft voor elkaar en hun betrokkenheid bij het platform. “Zij geven zelf vaak groepslessen of begeleiden wandelgroepen voor ouderen in de wijk. Hoewel deze activiteiten minder officieel zijn, passen ze perfect op de site. Er zijn ook veel mensen die vrijblijvend iets willen doen zonder een verbintenis. Je geeft hiermee die groep een laagdrempelige mogelijkheid om te sporten.” Sean wil ook graag dat het platform de mensen zonodig door kan verwijzen naar het jeugdsportfonds voor financiering.

Traject tot augustus
Tot augustus is de werkgroep van Sean en verschillende organisaties bezig om samen met ontwikkelingsbureau uitgesproken gasten het project te realiseren. “Zij maken de gehele website voor ons, we verwachten dat ze in augustus klaar zijn.” Verenigingen die zich willen aanmelden voor het platform kunnen dit doen via een digitaal formulier op sportenindelft.nl.