<p>Een platte vloer is belangrijk, maar waterpas hoeft niet&nbsp;</p>

Een platte vloer is belangrijk, maar waterpas hoeft niet 

(Foto: )

Hoe kun je een vloer egaliseren?

Licht hellende vloeren, die veel voorkomen in oudere huizen, zorgen er vaak voor dat de huiseigenaren die nieuwe harde vloeren willen installeren, zoals laminaat, keramische tegels of hardhout in de problemen komen door de helling. Een veel voorkomende misvatting is echter dat de vloer waterpas moet zijn om met succes een harde vloer te kunnen plaatsen. 

Dit is niet het geval. Het enige dat nodig is, is dat de vloer plat is. Hierbij kun je gebruik maken van een middel genaamd egaline, wat resulteert in een egaline vloer. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de ondervloer vlak is, waardoor vervolgens bijvoorbeeld een gietvloer of een hardhouten vloer erop gecreëerd kan worden. Het egaliseren van een vloer kun je bovendien doen met de onderstaande tips. 

Bepaal het onderliggende probleem
Voordat je stappen onderneemt om je vloer waterpas te maken, moet je eerst zien te weten te komen waarom de vloer op het moment niet waterpas is. Het egaliseren van een vloer kan een doe-het-zelf-project zijn of een klus voor de pro’s, afhankelijk van wat het probleem veroorzaakt. Over het algemeen resulteert een oude leeftijd zetting in een ongelijke vloer, maar hier hoef je je naar alle waarschijnlijkheid geen zorgen over te maken. Maar in sommige gevallen zorgen problematische structurele problemen ervoor dat de vloer ongelijk is, waarbij je onder meer kunt denken aan funderingsproblemen, gedelamineerde ondervloeren, een gebarsten vloerbalk, enzovoorts. Dit zijn wel grote problemen, waar je zeker professionals voor in moet schakelen om dit op te lossen.

Lokaliseer ongelijke gebieden
De eenvoudigste manier om erachter te komen of je vloer uit het vlak ligt en dus niet gelijk is, is door de traditionele knikker methode in te zetten. Laat hiervoor een paar knikkers op de gietvloer vallen in diverse gebieden in de ruimte en kijk hoe ze rollen. Rollen ze consequent naar dezelfde kant? Die kant is dan dus lager dan de rest van de vloer. Rollen ze naar diverse delen van de kamer en stoppen ze hier? De kans is groot dat er dan kuilen zijn die je niet met het blote oog kunt waarnemen. Deze kuilen kunnen problemen opleveren en moeten dus zeker opgelost worden door de vloer te egaliseren.

Plan een deinende balk
Af en toe buigt een vloerbalk naar boven. Hierdoor ontstaat er een opgezwollen gebied op de vloer erboven. Mogelijk gaf de knikker test een hoog gebied aan waar de knikkers altijd wegrollen. Het kan dan zijn dat er hier een vloerbalk naar boven is gebogen, wat gelukkig een eenvoudig probleem is op te lossen. Het vereist het verwijderen van de ondervloer over de gebogen balk en vervolgens het hoge deel van de balk naar beneden schaven totdat het waterpas is aan de bovenkant. Door een krijtstreep langs de zijkant van de gebogen balk van begin tot eind te laten vallen kun je snel en gemakkelijk het deel van de balk zien dat te hoog is. Pak vervolgens een elektrische schaafmachine erbij om dit hoge gedeelte weg te schaven, al kun je dit in principe ook met de hand doen met behulp van een handmatige schaafmachine. 

Meer berichten
 
CustomHtml_1