Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Ravi Ahluwalia

Algemeen

DELFT - Vorige zomer namen enkele vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties het initiatief om de Global Goals in Delft op de kaart te zetten. Ravi Ahluwalia was namens Buurttuin Voorhof één van de initiatiefnemers. De officiële start van het platform Delft4GlobalGoals was op 25 september 2020, op International SDG Action Day.

Door Cheyenne Toetenel

Ravi is een échte Delvenaar, met roots in Punjab (India). Van huis uit heeft zij meegekregen dat het goed is om dienstbaar te zijn aan de maatschappij. Aan die boodschap geeft zij op diverse manieren invulling. Delft4GlobalGoals, het platform dat aandacht vraagt voor de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, ziet zij hierbij als een kapstok.

Buurttuin Voorhof
“In het dagelijks leven ben ik fiscaal adviseur met focus op de publieke sector”, vertelt Ravi. “Mijn vrije tijd vul ik anders in dan anderen. Naast dat ik graag badminton, vind ik het leuk om bezig te zijn met diverse projecten.” Eén van de projecten waar Ravi al langdurig mee bezig is, is de Buurttuin Voorhof. “Zes jaar geleden kregen buurtbewoners een brief van de gemeente waarin ons werd gevraagd mee te denken over de bestemming van het stuk grond. Mijn idee was om een moestuin te creëren, waar veel animo voor bleek te zijn. In de buurttuin heb ik een rol als coördinator, waarbij anderen mij graag ondersteunen. De tuin heeft een belangrijke buurtfunctie. Tuinieren kent geen taal, het verbindt. Het is een manier om sociale contacten te stimuleren in de buurt. Daarnaast staat de tuin voor gezond leven; minder vlees, meer groente en fruit.” De Buurttuin werkt veel samen met andere partijen. “Onlangs heeft Makerspace Delft ons bijvoorbeeld geholpen bij het maken van bloemenbedjes om de tuin ook voor bijen en vlinders aantrekkelijk te maken.” Niet alleen binnen Buurttuin Voorhof is Ravi actief, ook binnen Stichting 8 Maart Delft en het Vrouwen in Delft platform. Haar inzet voor deze projecten en stichtingen komt samen binnen Delft4GlobalGoals, waar Ravi vanaf het begin bij betrokken is.

Delft4GlobalGoals
Delft4GlobalGoals is gestart om bekendheid te geven aan de zeventien VN-doelen die geformuleerd zijn om van de wereld een mooiere plek te maken én om alle Delftse burgerinitiatieven, bedrijven en organisaties die ook een bijdrage leveren zichtbaar te maken. “De doelen vormen samen een mondiaal kompas voor uitdagingen zoals het uitbannen van extreme armoede, het reduceren van ongelijkheid en het aanpakken van de klimaatcrisis. Het streven is dat in 2030 de doelen zijn behaald.” Het platform ondersteunt initiatieven met betrekking tot de doelen en brengt mensen en organisaties met elkaar in contact zodat in co-creatie projecten en evenementen ontstaan. “Wij willen zoveel mogelijk Delftse bedrijven en organisaties hierbij betrekken in samenwerking met de gemeente Delft. We kijken hoe we een meer duurzame en inclusieve omgeving kunnen creëren. We kennen gelukkig al heel veel initiatieven die met passie en enthousiasme zijn opgezet door Delftenaren. Die moeten we koesteren en blijven stimuleren.” Binnen de Global Goals zijn er een aantal die Ravi’s aandacht extra hebben. “Die zijn dan ook weer gekoppeld aan andere projecten waarbij ik betrokken ben, zoals gendergelijkheid (doel 5) en ongelijkheid verminderen (doel 10). Ik vind het belangrijk dat wij investeren in een omgeving waarbij een ieders talent wordt benut, ongeacht geslacht, geaardheid en beperkingen. Dat is voor mij ook de reden waarom ik ben aangehaakt bij Stichting 8 Maart Delft.” Een ander doel waar Ravi’s focus op ligt is ‘leven op het land’ (doel 15). “Met Buurttuin Voorhof houd ik mij hier letterlijk mee bezig. Dit draagt ook bij aan duurzame gemeenschappen (doel 11). Door samen te werken met andere organisaties, bijvoorbeeld met Makerspace Delft, kunnen wij met de Buurttuin ook meer. Daarmee dragen we ook bij aan doel 17: partnerschap om doelstellingen te bereiken. De acht personen uit het kernteam van Delft4GlobalGoals richten zich op verschillende speerpunten en we vullen elkaar goed aan.” Het platform organiseert zelf activiteiten als aanvulling op die van partners. “Ondanks corona hebben we het afgelopen jaar veel kunnen doen, in samenwerking met partners. Ook binnenkort komen er weer activiteiten aan, zoals een wandeling rondom de Global Goals die we lanceren op 25 september en Global-Goals-tentoonstellingen in De Papaver en de Botanische Tuin in het najaar.” Ravi sluit af met een oproep aan alle Delftenaren om mee te doen aan Delft4GlobalGoals. “Meld jouw initiatief bij ons aan, delft4globalgoals.nl, of sluit je aan bij een bestaand initiatief of onze activiteiten!”