Het Museum Prinsenhof vanuit de tuin.
Het Museum Prinsenhof vanuit de tuin.

Apostelhuis van Jan Schoonhoven in Prinsenhof

Algemeen

DELFT- Vanaf 18 Juni tot 10 oktober is het Apostelhuis van Jan Schoonhoven te zien in het Prinsenhof. Door de fragiele staat van het kunstwerk werd het sleutelstuk de afgelopen maanden gerestaureerd. Het stuk is nu te zien in een expositie met zes tekeningen die zelden getoond zijn.

Het museum is al langer bezig met het verzamelen van stukken van de zogeheten Nul groep, wat in het museum geschaard wordt onder de collectie van de Delftse meesters. Het museum kwam in 2019 in het bezit van het kunstwerk, en heeft sindsdien voor het eerst onderzoek kunnen doen naar de werkwijze en betekenis van het kunstwerk.

Het Apostelhuis
Dit werk van Jan Schoonhoven stamt uit de periode tussen 1953 tot 1955. In die tijd leed hij aan een depressie en was hij erg zoekende, waardoor dit ook wel als een overgangsperiode wordt gezien van het figuratieve werk naar de eerste abstracte reliëfs uit 1956. Het huisje was er slecht aan toe toen het museum het werk verkreeg. Aan één kant was het ingezakt, volgens sommigen komt dat doordat er altijd een kat op heeft gelegen. Het is erg bijzonder dat dit werk nu in de tentoonstelling staat, lange tijd werd er gedacht dat alle kunstwerken die hij maakte in die periode verloren zijn gegaan.

Presentatiefilm
In de presentatiefilm krijg je te zien hoe het restauratieproces is gegaan. Vanwege de kwetsbaarheid van de materialen (papier en karton), was het nodig voor restaurator Francis van Dalen om de techniek achter het huisje te begrijpen. De zogenoemde ‘ontroerende nauwkeurigheid’ waarmee hij het huisje in elkaar zette is daarbij het belangrijkst. In deze film zie je ook meer over het onderzoek naar alle heilige figuren die in het huisje zitten opgeborgen.