Eindelijk mag er ook weer binnen worden gedanst
Eindelijk mag er ook weer binnen worden gedanst Foto: KOOS BOMMELE

‘Door te dansen kan ik lekker mijn hoofd leegmaken’

Algemeen

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de veertienjarige Nayely Acosta Alvarado, die met veel plezier danst bij Dance for Life Studio.

Door Cheyenne Toetenel

Nayely zit op het CLD en is blij dat zij na een vreemd coronajaar nu weer hele dagen naar school mag. Ook het feit dat zij eindelijk weer binnen mag sporten zorgt voor vreugde. Niet alleen in de sportzaal om te dansen, maar ook in het zwembad. Nayely doet namelijk niet alleen aan wedstrijddansen, maar ook aan wedstrijdzwemmen bij zwemvereniging d’ELFT. In die combinatie gaat veel tijd zitten, maar dat maakt Nayely helemaal niets uit. “Met sporten kan ik lekker mijn hoofd leegmaken. Het haalt mijn gedachte voor heel even af van schoolopdrachten en zorgt ervoor dat ik mij daarna beter kan focussen op huiswerk.” Ook in de zomervakantie hoeft ze niet bang te zijn dat ze zich gaat vervelen. Nayely is namelijk samen met een dansvriendin aangenomen om in Drievliet de piratenshow te gaan doen.

d’ELFT
Nayely’s interesse in zwemmen is altijd al groot geweest. “Na het behalen van mijn A-, B- en C-diploma ben ik meteen gaan snorkelen. Even later ben ik zwemvaardigheid gaan doen. Bezig zijn in het water bleef ik ontzettend leuk vinden, dus ben ik uiteindelijk ook gaan wedstrijdzwemmen. Het is jammer dat dit een hele tijd heeft stilgelegen, maar eindelijk mogen we weer trainen. De wedstrijden gaan voorlopig nog niet door, maar dat geeft mij de tijd om mijn conditie weer op hoger niveau te brengen. Die is het afgelopen jaar door het niet kunnen trainen helaas wat minder geworden, maar dat komt wel weer goed!”

Dance for Life Studio
Met dansen is Nayely zo’n tien jaar geleden gestart. “Ik was er meteen bij vanaf de oprichting van Dance for Life Studio en heb de dansschool vanaf de eerste dag zien groeien. Ik begon met regulier dansen en toen de eerste jazzselecties werden samengesteld ben ik auditie gaan doen. Meteen goed nieuws, want ik werd geselecteerd!” Wedstrijden doet Nayely nu ook al een hele poos, met veel plezier. “Ik vind het heel leuk om met het team op pad te gaan, een optreden te geven én naar andere dansers te kijken. Bij die voorstellingen en wedstrijden kan ik inspiratie opdoen en zien wat nog beter kan bij mij.” Dit jaar komt Nayely met haar selectieteam uit in de categorie B t/m 16. Daarnaast volgt zij hiphoplessen. “Dat ik in meerdere dansgroepen zit is druk, zeker met dansvoorstellingen omdat je je dan altijd moet haasten met omkleden. Maar dat is ook wat het leuk maakt en wat energie geeft om je telkens weer volledig op een nieuwe dans te kunnen storten.” Trainen hebben ze bij de dansvereniging maandenlang buiten moeten doen door de coronaregels, maar nu mogen ze dan toch weer de zaal in. “Al die koude dagen hebben we buiten gestaan en nu het eindelijk lekker warm is mogen we weer naar binnen, haha! Toch is het ook wel weer fijn, zeker met grondstukken. Nu hoeven we gelukkig niet meer na elke training de korreltjes van het kunstgras uit onze schoenen te gooien en van onze benen af te schudden!”

Samen groeien
Wat dansen zo leuk maakt? “Dat het een groepssport is. Ik heb graag mensen om me heen als ik sportief bezig ben. We hebben niet alleen plezier met elkaar, maar groeien ook samen op en zien hoe we steeds weer een beetje beter worden.” Die ontwikkeling vindt Nayely sowieso interessant om te zien. “Als ik kijk naar video’s van optredens van vroeger en nu kijk, zie ik echt een groot verschil. Dat zorgt voor motivatie om het steeds beter te willen doen. Door het elke keer moeilijker te maken en onszelf uit te dagen, zie je dat we als groep op een hoger niveau komen.” Nayely is blij met de trainsters die zij heeft. “Van Lotte leren we leuke choreo’s en met Lisa zetten we echt de puntjes op de i.” Er wordt zowel op uptempo als op langzame muziek gedanst, maar Nayely heeft een duidelijke voorkeur voor uptempo. “Ik denk zelf dat ik daar beter in ben. Vroeger was ik een beetje chaotisch met het plaatsen van armen en voeten. Daar heb ik de laatste jaren natuurlijk erg op getraind en dat is beter geworden. Maar met hiphop kan ik wat vrijer omgaan met danspasjes en ze groter laten lijken, juist door mijn armen wat losser te houden.” Net voor de lockdown werd door de selectie van Nayely een wedstrijd gewonnen, waar zij trots op is. “We dansten op een hoger niveau dan voorheen. Jammer genoeg kon de finale niet doorgaan door corona.” Ook trots is zij op haar optreden op de Markt tijdens Koningsdag. Met onze hiphopgroep hebben wij opgetreden voor een groot publiek, middenin de stad. Dat was heel leuk om te doen.” Begin juli staat voor Nayely toch nog één leuk optreden gepland. “We gaan met Dance for Life Studio een soort wandelshow doen. Daar heb ik superveel zin in!”