Geen sleutel meer nodig voor OV-fiets in Delft

DELFT - Reizigers op station Delft kunnen vanaf woensdag 23 juni voortaan een OV-fiets huren waarvoor ze geen sleutel meer nodig hebben. Daarmee is station Delft de eerste in de provincie Zuid Holland die OV-fietsen heeft met het nieuwe slot. Het elektronische slot is te openen met de OV-chipkaart. Het gaat in Delft om circa 300 OV-fietsen. In 2021 krijgen steeds meer OV-fietsen het nieuwe OV-fietsslot.

Het elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fiets abonnement op de OV-chipkaart staat, springt het vanzelf open. Zet de fiets op slot door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot.

Proef op station Apeldoorn
Voorafgaand aan de introductie testte NS het nieuwe OV-fietsslot bij 350 OV-fietsen op station Apeldoorn. Reizigers beoordeelden het nieuwe OV-fietsslot met een ruime 8. Tijdens deze proef is de techniek uitgebreid getest en zijn inzichten verzameld over het gebruik. Hieruit kwam naar voren dat de reiziger buiten de stalling, liefst offline, graag informatie wil hebben over de werking van het slot. Vandaar dat op de bagagedragers van de OV-fietsen een instructie is geplaatst. Inmiddels zijn de OV-fietsen op station Apeldoorn en Den Bosch voorzien van nieuwe sloten en zijn reizigers ook daar enthousiast.

OV-fiets in NS Lab-app
In de NS Lab-app (de proeftuinapp van NS) staat nu ook handige informatie over OV-fiets. Hier vinden reizigers uitleg over het nieuwe OV-fietsslot, antwoorden op de meest gestelde vragen en kunnen snel zoeken naar een locatie om een OV-fiets te huren. Als de reiziger een persoonlijke OV-chipkaart aan de app koppelt, geeft deze meer informatie over de huidige OV-fietsrit en de meest recente OV-fietsritten. Ook kan de reiziger in de app controleren of de OV-fiets goed is ingeleverd. Handig, want bij twijfel is een snelle blik in de NS Lab-app genoeg.

Populaire fiets
Met de OV-fiets wil NS het reizen met de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken. NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen.

Meer weten over het nieuwe slot? Ga naar ov-fiets.nl/slot.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten