Foto:

Hemd van het Lijf: On y Va

Bart Leeuwenburg (25), Jorrit Treffers (21), Merijn Vonk (23), Sipke Hager (22) en Micha Arnoldus (23) vormen samen studentenband On y Va.

Waarom hier op de foto?
“Op deze plek hebben we gerepeteerd tijdens de lockdown, ook toen het superkoud was. Binnen samenkomen mocht niet, dus zijn we op een verantwoordelijke manier buiten doorgegaan.”

Hoe is On y Va ontstaan?
“Vier van de vijf studeren Bouwkunde aan de TU Delft en een aantal zijn lid van boardsportvereniging DROP, zo kennen wij elkaar. Het begon met een beetje jammen en op een gegeven moment werd het serieuzer. Sipke is de leadzanger en speelt gitaar, Bart speelt basgitaar, Micha gitaar, Jorrit ukelele en Merijn cajon. Bart, Micha en Jorrit verzorgen gezamenlijk de tweede stem. We wisselen met optredens weleens af met instrumenten en eerste of tweede stem. Of we laten een kind op straat meespelen met een schudei.”

Wat voor muziek maken jullie?
“Wij zijn van origine straatmuzikanten. We hebben veel gelift naar grote steden in het buitenland om overal op straat te kunnen spelen. Dat is ook echt waar we goed in zijn, op straat spelen en energie uitdragen. Tot nu toe hebben we voornamelijk covers gedaan, maar in coronatijd zijn we ons meer gaan focussen op het schrijven van eigen nummers.”

Hoe is het nummer ‘Zo’ndag’ tot stand gekomen?
“Sipke kwam met een concept dat we samen zijn gaan uitwerken. We hebben een huisje in het plaatsje Bant gehuurd en daar alle matrassen tegen de muren gezet tegen het galmen. Toen zijn we daar alles gaan opnemen met onze instrumenten. We hebben de microfoon in de badkamer gezet en daar de stemmen opgenomen. Ons eerste eigen nummer is het resultaat.”

De coronatijd was jullie inspiratiebron. Waarom juist dat?
“De coronamaatregelen raakten ons persoonlijk als band. Op een enkele keer na op de binnenplaats van een verzorgingshuis, hebben we niet kunnen optreden. Telkens weer leefden we toe naar de volgende persconferentie, waarin Rutte ons ging vertellen wat we wel en niet mochten. Dat is bijzonder in een vrij land als Nederland en geeft een compleet andere draai aan je leven. Veel mensen zullen zich erin herkennen dat er met al het thuisblijven weinig structuur meer in je week zit. Met ons nummer geven we een speelse en luchtige draai aan een voor iedereen toch best zware periode.”

Waarom brengen jullie het nummer juist nu uit?
“In eerste instantie wilden we het nummer eerder uitbrengen, maar achteraf denken we dat dit moment juist heel mooi uitkomt. Juist nu iedereen weer naar buiten kan, is luisteren naar ons nummer een mooie manier om op die tijd terug te kijken. Het staat op YouTube en binnenkort ook op Spotify.”

En hoe nu verder?
“We hebben een aantal nummers op de plank liggen, maar eerst gaan we ons weer focussen op optredens. We doen eind van de maand mee aan straatmuzikantenfestival De Gouden Pet en staan op een festivalletje van DROP. Daar kijken we enorm naar uit. Na de zomer zullen we ons storten op nieuwe nummers.”

Als burgemeester van Delft...
“…zouden wij kleine podia in de stad maken waar bandjes en straatmuzikanten kunnen optreden. Zeker in een stad als Delft zou dat heel mooi zijn.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten