Van L. naar R: Inge van Wegen, Evelien van der Werff, Caroline Pieters, Karin Schrederhof en Huub Schoemaker.
Van L. naar R: Inge van Wegen, Evelien van der Werff, Caroline Pieters, Karin Schrederhof en Huub Schoemaker.

Passie met een gouden rand: Evelien van der Werff & Huub Schoemaker

Algemeen

DELFT- Evelien van der Werff (57) overleefde twee keer borstkanker. Tijdens haar behandelingstraject vond ze veel steun bij een IPSO Inloophuis voor mensen die zelf of in de omgeving geraakt zijn door kanker. Door corona zitten deze inloophuizen in zwaar weer, en daarom maakt ze een fietstocht langs alle 75 IPSO inloophuizen in Nederland om geld op te halen. Op 8 juni kwam ze langs bij Inloophuis Debora in Voorhof.

Door Finn Rekveldt

De inloophuizen van IPSO zijn voor veel mensen de getroffen worden door kanker een onmisbare factor in hun leven. “Bij de ziekenhuiszorg die mensen krijgen wordt er vooral gekeken naar het fysieke genezingsproces, en de inloophuizen vullen die aan met psychosociale zorg en activiteiten.” , aldus Evelien van der Werff, schrijver en initiatiefnemer van de actie. Vanwege de coronacrisis zijn veel inloophuizen dicht of beperkt open met weinig mogelijkheden, waardoor mensen soms in isolement raken. “Het is heel naar dat sommige inloophuizen in zulk zwaar weer zitten. hiernaast weten soms niet veel mensen van het bestaan van het inloophuis af, en dat is zo zonde want je kunt er zoveel aan hebben.” Haar doel met deze actie is dan ook om de inloophuizen meer bekendheid te geven en te zorgen dat ze blijven bestaan.

Inloophuis Debora
Huub Schoemaker (62) is vrijwilliger bij Inloophuis Debora, op kleinere schaal hebben zij ook een inzamelactie opgezet om hun inloophuis van de benodigde financiering te voorzien. Hij herkent het verhaal van Evelien over de situatie bij inloophuizen. “Vanwege de crisis zitten het KWF, de organisaties eromheen en daardoor ook de inloophuizen met een wat karige portemonnee. Daarom is het geweldig dat Evelien dit doet.” Bestuurslid Caroline Pieters vertelde bij de bijeenkomst over de geschiedenis en functie van het Inloophuis. “In 2005 zijn wij officieel geopend. Sinds die tijd bieden we diensten aan voor mensen die getroffen worden door kanker. Vanaf 2015 doen we dat ook voor kinderen, waarmee we al een tijdje bezig zijn om de doelgroep wat te verbreden.” Het inloophuis werd voor de crisis ook zeer goed bezocht, zegt Caroline: “Voor de crisis waren er ongeveer 4000 bezoekjes per jaar aan het inloophuis, waarvan 25% inloop en de rest kwam voor creatieve activiteiten of bijeenkomsten. Begin 2020 waren ze zelfs enthousiast gestart met een pilot-dependance in Pijnacker omdat er behoefte was naar een inloophuis in de regio. Helaas hebben ze dit moeten afblazen, maar er is hoop om de pilot dit jaar weer te kunnen oppakken.

Betrokkenheid
Het Inloophuis heeft 100 vrijwilligers, waarvan een deel activiteitenbegeleiders zijn. Hierbij zijn er 5 bestuursleden en 2 coördinatoren. “We zijn in principe een hele organisatie geworden. Hier mogen we op dit moment de gemeente erg voor bedanken, want zij is de grootste subsidieverlener en dat doet ze ook in moeilijke financiële tijden.” Wethouder Karin Schrederhof (Sport, WMO, Wonen, schulden en armoede) was ook aanwezig om het belang van inloophuizen te onderstrepen. “Ik vind het fijn om hier te staan namens het college. Als gemeente zitten we er financieel echt heel slecht bij, maar desondanks vinden wij deze voorziening zo essentieel dat we dit blijven steunen. Het is iets waar we trots op mogen zijn en je wilt dit als stad gewoon heel graag hebben op een plek als deze.” , aldus de Wethouder. Ze benadrukte hiernaast ook het belang van de actie van Evelien, “Het is heel mooi om te zien dat je je zo hard inzet voor dit doel en probeert dat geld bij elkaar te halen. Het moet vast lukken. De hulp die hier geleverd wordt aan mensen is onmisbaar.”

Boodschap
Evelien fietst onderhand tussen de 70 en soms zelfs 90 km per dag voor de actie. Ze vertelt dat ze dit soort dingen leerde aanpakken na haar 2de behandeltraject. “Doordat ik mij bewust werd van hoe mijn lijf werkt en ik op het gebied van gezondheid in een angstmodus leefde, heb ik de knop omgezet. De belemmerende gedachten die ik had heb ik van mij afgezet, door de dingen die ik doe in het leven in kleine stukjes te hakken. Dit doe ik ook met fietsen; als je elke dag een stuk fietst, kom je uiteindelijk boven de 1000km uit. Dat is de boodschap die ik heb geleerd en wil meegeven aan iedereen die getroffen is door kanker.” De actie van zowel het inloophuis als van Evelien zijn te vinden op de actie website van het KWF: acties.kwf.nl.