Foto: Alyssa van Heyst
Foto: Alyssa van Heyst

Delft heeft sinds 2020 een Voedingsjuf

Algemeen

DELFT – Sinds vorig schooljaar werkt Niky Steendam als De Voedingsjuf. “Het is mijn missie om kinderen en volwassenen, kennis en bewustwording bij te brengen over de voedingskeuzes die ze maken.” Niky doet dit middels voedseleducatie op scholen en binnen de kinderopvang.

Het was voor Niky een logische keuze om een combinatie te maken tussen haar twintig jaar ervaring in het onderwijs en haar passie voor voeding. Na tien jaar hobbymatig met voeding bezig te zijn geweest, heeft ze zich omgeschoold tot voedingsdeskundige. “Ik zag een kans om van mijn hobby mijn werk te maken en zo mijn passie te delen met anderen. Als Voedingsjuf wil ik kinderen én hun ouders leren om bewuste keuzes te maken.” Voedseleducatie is in haar ogen broodnodig; het grootste deel van het voedselaanbod in de supermarkt gericht op kinderen is ongezond. Maak je teveel ongezonde keuzes, dan kan dit leiden tot overgewicht, diverse ziektes en/of leer- en concentratieproblemen.

Gezonde keuzes
Door kinderen tijdens gastlessen kennis én ervaring mee te geven, blijft de stof goed hangen. De kinderen leren bijvoorbeeld hoeveel suiker er in diverse koeken zit, ervaren voeding met diverse zintuigen of leren wat eten is om van te groeien en wat ‘extra’ is. “Het is leuk om te horen dat kinderen dit thuis met hun ouders delen en de producten op de ontbijttafel ineens met andere ogen bekijken.” Met deze kennis zullen kinderen later eerder gezondere voedingskeuzes maken. In het afgelopen jaar heeft De Voedingsjuf al flink wat personen bereikt. Niet alleen heeft Niky al diverse scholen en kinderopvanglocaties bezocht, ook heeft zij o.a. een samenwerking met de Gezonde School-adviseurs van de GGD Haaglanden. Voor meer informatie kunt u terecht op www.devoedingsjuf.nl. Ouders kunnen ook terecht in Niky’s praktijk voor persoonlijk voedingsadvies. Dit voor volwassenen en kinderen. Zie hiervoor www.eenkwestievaneten.nl. “Laten we er samen voor zorgen dat gezond eten weer vanzelfsprekend wordt!”