<p>Krista van Meijgaarden op het veld bij Blue Birds. (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Krista van Meijgaarden op het veld bij Blue Birds. (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: )

Blue Birds en Delft voor Elkaar gaan de wijken in met Baseball 5

DELFT- Honk- en Softbalclub Blue Birds slaat de handen ineen met Delft voor Elkaar en een groot aantal Delftse basisscholen voor het project ‘Baseball 5’. Door de samenwerking met buurtsportcoaches met sportlessen in de wijk, basisscholen met sportlessen op school en de inzet van Blue Birds, proberen ze kinderen enthousiast te krijgen voor de honkbalsport en buitensporten in het algemeen.

Door Finn Rekveldt

Na een succesvolle, kleinschalige editie vorig jaar, was de wil er om het initiatief door te zetten. “We zijn toen een hele maand iedere week op 6 buurtsportlocaties geweest. Zowel de kinderen als de buurtsportcoaches vonden het leuk, bovendien werd het sportaanbod voor kinderen op die manier vernieuwd. Dit willen we graag doorzetten. Door corona was alles wel wat ingewikkelder, maar uiteindelijk kunnen we toch weer trainen met de buurtsport. Om het toegankelijker te maken hebben we het dit jaar gekoppeld aan de basisscholen”, aldus Krista van Meijgaarden, verantwoordelijk voor de jeugd bij Blue Birds en intensief betrokken bij het initiatief.

Baseball 5
Baseball 5 is een zogenoemde ‘urban sport’. Een soort aangepaste versie voor veldjes of sportplekken in de wijk. “De slogan is ‘All you need is a ball’. Hierdoor is de sport erg laagdrempelig en kan iedereen mee doen. Het is een slagbalvariant, en daarmee een goede manier voor kinderen om kennis te maken met de honkbalsport.” Vanuit Blue Birds is er al een tijdje de wens om meer bekendheid te verwerven voor de honkbalsport. “Populaire sporten zoals voetbal en hockey worden makkelijk gevonden, maar alternatieven zoals honkbal vaak minder goed. Die samenwerking met de buurtsport en de basisscholen werkt daarin heel goed.”

Hybride lessen
Blue Birds zorgt in samenwerking met de buurtsportcoaches van Delft voor Elkaar voor de lessen. Waar ze vorig jaar met 6 buurtsportlocaties werkten, betreft het dit jaar bijna alle locaties uit de stad. “Bij de trainingen in de wijken is het zo geregeld dat wij met Blue Birds de eerste les samen met de buurtsportcoaches verzorgen, waarna de coaches zelf verder gaan met het aanbieden van Baseball 5. Deze samenwerking is heel handig, want zo kunnen we de vrijwilligers van Blue Birds op scholen inzetten. De buurtsportcoaches hebben daarin ook een essentiële functie wat betreft animo, ze kennen de wijken en de mensen.’’ Hiernaast heeft Blue Birds er veel Delftse basisscholen bij weten te betrekken, zowel met gastlessen als een scholentoernooi. “Vanuit Delft voor Elkaar zijn alle Delftse basisscholen uitgenodigd om op 23 juni mee te doen met het scholentoernooi op de open dag van Blue Birds, met de vraag of ze interesse hadden in een gastles. We rekenden zelf op zo’n 6 scholen, maar de animo bleek veel groter en inmiddels hebben 15 basisscholen uit Delft zich aangesloten. We zijn nu bezig om in aanloop naar het toernooi bij alle 15 scholen gastlessen te verzorgen.” De insteek bij deze lessen richt zich net als bij de wijksport op de kennismaking met honk- en softbal.

Combinatie
Die combinatie tussen de betrokken buurtsportcoaches en de basisscholen is volgens Krista goud waard. “Als kinderen dan op school een gastles hebben gehad en ze gaan naar de wijksport, dan zijn ze meteen enthousiast omdat ze weten wat Baseball 5 is. Die continuïteit werkt heel goed bij het enthousiasmeren van kinderen voor de sport, en daardoor vinden ze ook sneller de weg naar de vereniging.” In deze samenwerking heeft de verenigingsondersteuner vanuit Delft voor Elkaar ook veel geholpen volgens Krista. “’De verenigingsondersteuner heeft vanuit Delft voor Elkaar als schakel gefungeerd tussen buurtsportcoaches en Blue Birds als vereniging. Daar is echt een enorme kracht vanuit gekomen. Zij zijn ook een schakel tussen de pleintjes en de scholen. Die driehoek is gedekt door Delft voor Elkaar.’’

Jeugdsportfonds
Blue Birds werkt samen met het Jeugdsportfonds om ervoor te zorgen dat kinderen uit arme gezinnen ook kunnen sporten. “De contributie wordt dan door hen verzorgd. Het voordeel bij honk- en softbal is ook dat je relatief weinig materialen nodig hebt om mee te kunnen doen. Ons uitgangspunt is echt dat iedereen moet kunnen meesporten.”

Blue Birds
De weken met tientallen gastlessen op scholen en in wijken worden feestelijk afgesloten met een scholentoernooi bij Blue Birds zelf. “Iedereen die wil komen kennismaken met de sport op elk niveau is welkom, naast het scholentoernooi is er een open dag met een soap slide en pannenkoekentafel.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1