Haroun wil graag van waarde zijn voor jongeren en ouderen
Haroun wil graag van waarde zijn voor jongeren en ouderen

Passie met een gouden rand: Haroun Boutaybi

Algemeen

PIJNACKER/NOOTDORP - De 24-jarige Haroun Boutaybi gelooft in een maatschappij waar mensen naar elkaar omzien. Om daaraan bij te dragen heeft hij zich als vrijwilliger aangesloten bij Young Connection.

Door Cheyenne Toetenel

Haroun studeert Human Resource Management aan de Haagse Hogeschool en zit momenteel in zijn afstudeerjaar. Wat hij verder doet? “Vooral veel sporten, reizen en nieuwe dingen uitproberen.” Daarnaast is hij zeer waardevol voor Young Connection, waar hij nu negen maanden actief is als vrijwilliger.

Jongerenbeweging
Young Connection staat bekend als hét jongeren vrijwilligersnetwerk in Pijnacker-Nootdorp. “Vanuit dit netwerk willen we een samenleving creëren waarin iedereen welkom is en waar zowel ouderen als jongeren betrokken zijn. Jongeren tussen 15 en 30 jaar worden gekoppeld aan bijvoorbeeld kinderen met een taalachterstand of senioren die een wandel- of praatmaatje goed kunnen gebruiken.” Haroun kwam in aanraking met het jongerennetwerk via een medestudent die al bij de stichting was aangesloten. “Via haar hoorde ik van de missie en visie van Young Connection. Zij vertelde mij waar zij zich mee bezighouden en dat sprak mij erg aan.” Dan heeft Haroun het met name over het doel van de stichting. “Bij Young Connection krijg ik de kans om een waardevolle bijdrage te leveren. Dat is iets wat ik belangrijk vind in het leven. Ik sta volledig achter het werk van de stichting en zet mij graag in om kinderen en jongeren te helpen groeien als persoon, maar ook sta ik graag klaar voor ouderen die eenzaam zijn of die een jonger iemand missen die ze kan helpen met bepaalde praktische zaken.”

Kinderen groeien
Haroun is zelf vooral bezig geweest met het ondersteunen van kinderen en jongeren. “Ik kijk hoe het met ze gaat, ondersteun ze waar nodig bij problemen en hulpvragen en zet bijeenkomsten op waardoor zij ook elkaar leren kennen en blijvende connecties leggen.” Een voorbeeld van een activiteit waarbij Haroun betrokken was, is de spelletjesmiddag die laatst werd georganiseerd vanuit de campagne ‘Taal is Toekomst’. “Deze is ontstaan vanuit een samenwerking van Bibliotheek Oostland, maatjesproject Jong Perspectief en ons jongerennetwerk Young Connection. Via de campagne ‘Taal is Toekomst’ zetten de drie organisaties inwoners van Pijnacker-Nootdorp in voor taalprojecten. Een onderdeel daarvan was de spelletjesmiddag voor kinderen met een taalachterstand. Met zo’n 18 kinderen tussen de 5 en 14 jaar hebben wij een leuke middag gehad waarbij de focus lag op taalontwikkeling, op een leuke en gezellige manier. Het waren vooral kinderen met een migratieachtergrond, die nog niet lang in Nederland zijn en zichzelf nog moeten ontwikkelen. Mijn complimenten voor hoe snel ze de taal oppakken.” Als vrijwilliger had Haroun de leiding over een aantal kinderen. “Om kennis te maken met elkaar en de taal speelden we allereerst een spel waarbij de kinderen een woordje opschreven voor een ander die het vervolgens moest gaan uitbeelden. Daarna gingen we over op een soort ganzenbord met letters erop. Bij elke letter moest het kind binnen een paar seconden een dier opnoemen met die beginletter. We sloten af met 30 seconds, waarbij ze een woord moesten uitleggen zonder dat woord of een deel ervan te noemen. Die spellen zijn goed bevallen.”

Positieve energie
Niet alleen jongeren en ouderen profiteren van Harouns goede werk, ook hijzelf haalt er flink wat voldoening uit, vertelt hij. “Als ik iemand zie lachen, kinderen blij zie en weet dat ze op hun gemak zijn, is mijn doel behaald. Mijn doel is om mijn positieve energie over te brengen op anderen. Als hun dag is gemaakt, is die van mij ook geslaagd.” Dat hij ook juist in Pijnacker-Nootdorp vrijwilligerswerk doet, bevalt goed. “Ik zie het als voordeel dat de gemeente niet zo groot is. Hierdoor kun je makkelijker verbinding leggen mét en tússen jongeren en ben je sneller een vertrouwd gezicht voor ze. Door al die connecties te helpen leggen krijg je echt een mooi dorp.” Binnenkort staan er meer activiteiten op de planning, zoals een sportdag en een wandelgroep waar Haroun ook weer aan verbonden is. “Genoeg om naar uit te kijken!”

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!