Conservator Niekolaas Johannes Lekkerkerk (Foto: Amy van Leiden)
Conservator Niekolaas Johannes Lekkerkerk (Foto: Amy van Leiden) Foto: Amy van Leiden

Crowdfunding kunstcentrum ‘RADIUS’ van start

Algemeen

DELFT- Het complex rondom de Watertoren van Delft kan na jaren inactiviteit een nieuwe bestemming krijgen. Curator Niekolaas J. Lekkerkerk heeft een crowdfunding opgezet om in de ondergrondse ruimte van het waterbassin en het pomphuis een kunstcentrum te realiseren. Onder de naam RADIUS willen ze een centrum zijn voor hedendaagse kunst met als belangrijkste invalshoek ecologie.

De naam RADIUS is afgeleid van de vorm van de tentoonstellingsruimte. Het gaat om 500 vierkante meter aan ondergrondse tentoonstellingsruimte, gevestigd aan de voet van de watertoren. Het doel voor het komende jaar is om de financiële middelen binnen te halen die nodig zijn voor de renovaties van de toekomstige ondergrondse tentoonstellingsruimtes.

Insteek
Radius is uniek doordat ze zich met de tentoonstellingen nadrukkelijk focussen op ecologie, (het bestuderen van de relatie tussen planten, dieren en omgeving) In de tentoonstellingen zal naar eigen zeggen worden gekeken naar de connectie tussen ecologie en de strijd rond sociale emancipatie zoals feminisme en ‘dekolonisatie’. Dit zullen ze behandelen onder de noemer ‘Intersectioneel ecologisch denken’. Hierbij kun je denken aan kunstenaars die onderwerpen zoals klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid als inspiratie gebruiken voor hun werk. Hiernaast is het de bedoeling dat er boven de tentoonstellingsruimte een restaurant gebouwd gaat worden genaamd ‘Het Eiland van Delft’.

Crowdfunding
De crowdfunding zal tot 15 juli lopen via de site voordekunst.nl, waar mensen een bedrag kunnen doneren in ruil voor een vrijkaartje of een oprichtingstegel. Dit hangt af van het bedrag dat gedoneerd wordt. Op moment hebben ze 830 van de benodigde 40.000 euro ingezameld voor de renovatie.