Roel Beeftink bij het reusachtige roze konijn op de markt. (Foto: Finn Rekveldt)
Roel Beeftink bij het reusachtige roze konijn op de markt. (Foto: Finn Rekveldt)

Het culturele hart van Delft ontwaakt door festivals

Algemeen

DELFT- Na een jaar van beperkte mogelijkheden op het gebied van evenementen en festivals, worden er de komende tijd weer steeds meer dingen mogelijk. Dit weekend trapt het Delftse Fringe Festival nog digitaal af, maar het is de bedoeling dat de Mooi Weer Spelen, het Chamber Music Festival en Knapsack Festival deels fysiek kunnen doorgaan.

Door Finn Rekveldt

Toen de organisatie van de festivals voor dit jaar begon tijdens de zomer van 2020, werd er niet op gerekend dat het in mei 2021 nog steeds niet mogelijk zou zijn om evenementen binnen te organiseren. Vorige zomer wisten sommige organisatoren spontaan hun concept over de boeg te gooien en iets digitaals of live met gepaste afstand te organiseren. Knapsack Festival huurde tien unieke locaties in Delft af en besloot het live te streamen. Delft Chamber Music Festival wist op kleine schaal met een combi vorm van live concerten en streaming iets neer te zetten, en de Mooi Weer Spelen kon door het uit te stellen naar september de acts buiten organiseren in het Poptapark. Dit jaar zijn de vooruitzichten en de doelen anders. Er wordt nog steeds wel deels ingezet op livestreaming, maar voor de festivals die na juni plaatsvinden zal er grotendeels worden ingezet op fysieke evenementen.

Delft Fringe Festival
Het bekende straattheaterfestival Fringe kon vorig jaar helaas geen doorgang vinden vanwege de eerste lockdown. Vanaf dat moment begon meteen de voorbereiding voor de editie van dit jaar. “Toen we begonnen aan de organisatie voor ‘21 hadden we toch wel de verwachting dat we weer wat dingen live zouden kunnen doen. Maar tijdens het weegmoment in januari hadden we helaas te weinig zekerheid voor de organisatie van een fysieke editie. Hierop hebben we besloten volledig digitaal te gaan dit jaar”, aldus Roel Beeftink, directeur van het Fringe Festival. Waar mensen Fringe normaliter kennen van de unieke locaties rondom en in Delft, is er deze keer gekozen voor één uitvalsbasis. De oude sigarenfabriek achterin een steegje bij de Brabantse Turfmarkt. “Alle registraties worden vanuit hier geproduceerd. We wilden eerst vanuit meerdere locaties uitzenden, maar omdat die producties erg kostbaar zijn hebben we besloten om het bij één locatie te houden. Het leuke is dat elke voorstelling de locatie weer een totaal ander beeld geeft.” Afgelopen donderdag is het festival begonnen, tickets hiervoor zijn verkrijgbaar op DelftFringeFestival.nl.

Knapsack Festival
Het jonge festival Knapsack wat elk jaar in juli plaatsvindt, heeft vanwege het zicht op versoepelingen in juni meer opties dan Fringe. Na de volledig digitale editie van vorig jaar, ontstond bij zowel de gemeente als de organisatie zelf de wens om dit jaar weer wat fysiek te doen. “We hebben dit jaar wat groter ingezet met rondreizende podia door middel van rondrijdende trams, taxi’s en rondvaartboten. Bezoekers kunnen dan gewoon aan een terras gaan zitten en genieten van live muziek. Hierin proberen we ook de horeca een hart onder de riem te steken”, aldus een woordvoerder. Het nieuwe concept is bij de artiesten goed ontvangen. “Ze zijn heel enthousiast en hebben erg veel zin in optreden. Dit zorgt er ook voor dat we op zo’n korte termijn, met een kleine slag om de arm, toch een fysieke editie kunnen organiseren.” Omdat een aantal festivals vorig jaar geen doorgang kon vinden in Delft, zijn er ook boten van bijvoorbeeld het Jazz Festival, om gezamenlijk de start van het seizoen te vieren als voorproefje op de te komen festivals. Op 10 en 11 juli moet het festival gaan plaatsvinden, de routekaart voor de acts wordt nog uitgestippeld.

Chamber Music
Het kamermuziekfestival wilde koste wat kost een fysieke editie organiseren. “Vanaf het begin is alles erop gericht om het festival zo te organiseren dat het in bijna alle gevallen, alleen niet bij een complete lockdown, door kan gaan”, aldus Jojanneke van de Weetering, zakelijk leider van het festival. Met een intensiever programma van veertig concerten en twee volle livestream-dagen hoopt het festival vanwege de beperkte capaciteit alsnog mensen de mogelijkheid te bieden om alles te kunnen zien. De wil om fysiek te organiseren komt vooral door de vorm van het festival. “Delft Chamber Music Festival staat voor live muziek, de intieme sfeer, de nabijheid en aanraakbaarheid van de musici, het samen beleven en musici die op het scherpst van de snede samen musiceren.” Omdat de maatregelen in juli op dit moment nog onzeker zijn, is nog niet besloten of er preventief getest gaat worden. Dat wordt op een moment dichter bij het festival bekend gemaakt. Een ideaal scenario voor het festival is sowieso niet mogelijk want de kans dat de 1,5 meterregel blijft tot na juli is groot. Maar er zijn wel andere opties waar de organisatie op hoopt. “In het geval dat de begrenzing op het maximum aantal personen wordt losgelaten, zou het betekenen dat we 94 bezoekers per concert kunnen ontvangen. We hopen dat we een festivaltent op de Oude Delft kunnen plaatsen en dat er een festivalhart met horeca kan zijn, waar bezoekers elkaar en de musici kunnen ontmoeten.” Het festival vindt plaats tussen 22 juli en 1 augustus, op dinsdag 1 juni start de ticketverkoop.

Mooi weer spelen
De Mooi Weer Spelen heeft in september 2020 een volledig fysieke editie weten te organiseren. Voor het eerst werd het jaarlijkse straattheaterfestival verplaatst van de binnenstad naar het Poptapark in Delft-Zuid. “Het voordeel van de succesvolle en veilige organisatie vorig jaar, was dat we al een uitgebreid veiligheidsprotocol klaar hadden liggen voor dit jaar. Dit scheelt veel tijd in de organisatie”, aldus Frank Koenen, creatief directeur van de Mooi Weer Spelen. Het festival is dit jaar opgesplitst in twee momenten. Eind juni zijn er twee kleine voorstellingen voor een klein publiek, (wat ook te bekijken is via een livestream) en in september zal het fysieke festival plaatsvinden. Over september is nog wel wat onzekerheid, zeker wat betreft de mogelijkheden en beperkingen. “Heel onzeker is het nu niet, op dit moment mag je al met 30 man een theatervoorstelling organiseren op buitenlocaties of accommodaties. De vraag is natuurlijk of het Poptapark daartoe valt. Die regels moeten we gaan invullen in samenwerking met de gemeente. Ik wil persoonlijk vooral koersen op wat wel mogelijk is.”