Van links naar rechts: Marlies Heesen (Belangenvereniging Binnenstad Noord) Willeke van de Groep en Wethouder Martina Huijsmans. (Foto Koos Bommelé)
Van links naar rechts: Marlies Heesen (Belangenvereniging Binnenstad Noord) Willeke van de Groep en Wethouder Martina Huijsmans. (Foto Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bewoners presenteren nieuw boek met dertig groene ideeën voor Delft

Algemeen

DELFT- Deze week overhandigde Willeke van de Groep het boekje ‘Dertig groene ideeën voor Delft’ aan Wethouder Huijsmans. Naar aanleiding van meerdere digitale sessies vorig jaar met bewoners en professionals over vergroening in Delft, vond Willeke het belangrijk dat de ideeën van Delftenaren vastgelegd zouden worden in een boek.

Door Finn Rekveldt

De ideeën zijn vastgelegd in 3 categorieën op grootte: Voor de straat, wijk en stad. Het kan dus verschillen tussen het plaatsen van een boom in elke straat van Delft, tot het aanleggen van een fietspad wat loopt van Delft naar zee. Willeke van de Groep, bewoner van Delft werd vorig jaar gevraagd door fractievoorzitter van Groenlinks Delft, Frank van Vliet omdat ze zelf al veel bezig was met duurzaamheid. “Ik werd gevraagd om wat sessies te organiseren over de vergroening van de buitenruimte. Vanuit mijn vak bij een architectenbureau had ik al wel wat ideeën over wie we moesten uitnodigen. Voor de eerste sessie heb ik bijvoorbeeld Landschapsarchitect Ben Kuijpers gevraagd, hij komt ook uit Delft.”

Groene sessies
Bij de sessies deden veel verschillende soorten mensen mee en kwamen er veel bruikbare ideeën voor een groener Delft, die op sommige vlakken zelfs al uitgevoerd werden. “Sommige bewoners waren al zelfstandig bezig om hun eigen straat of plein te vergroenen, en ze wilden hier graag samenwerken met de gemeente. In Rotterdam werken ze bijvoorbeeld met groencoaches, die deze initiatieven vanuit bewoners met de gemeente van advies en uitvoeringsgeld kan voorzien. De Wethouder was hier ook enthousiast over tijdens de overhandiging.” Tijdens de sessies kwam Willeke erachter hoeveel kansen er nog liggen in Delft op het gebied van vergroening. “Als je door de stad loopt verbaas je je vaak over hoe mooi het is. Soms weet je in eerste instantie niet precies waardoor dat komt, maar vaak komt het wel door de bomen. Het Doelenplein is echt een voorbeeld daarvan. Vroeger was dat een ‘stenig’ plein met auto’s, nu zie je dat de bomen de terrassen echt sfeer geven.”

Ideeën van bewoners
Willeke werkte weekenden en avonden door aan het boek om alle ideeën van bewoners erin te kunnen verwerken. “Het waren heel veel ideeën, dus daarom heb ik ze verdeelde in de 3 categorieën. Dit deed ik ook omdat elk idee aandacht verdient, of het nou over een natuurschuurtje of een ecoduct over de a13 gaat.” Een idee die er dan ook uitspringt is het singelpark in Delft. “Het is op sommige plekken rond de Oostsingel al wel wat groener, zoals op de oranje plantage. Maar de Oostsingel zelf is nog een grote steenpartij. Je zou hier de straat kunnen versmallen met een wat kleinere autoweg waar auto’s de gast zijn. Hierdoor heb je meer ruimte voor groen. Het singelpark is zo’n project wat niet in 1 keer hoeft. Stap 1 is eigenlijk om met creatieve mensen, bewoners en de gemeente wat schetssessies te doen. Dit is zorgt ook voor verbinding in de buurt.” Willeke heeft naast al die ideeën ook nog een eigen favoriet. “Ik geloof heel erg in het idee dat schoolplein open moeten worden gesteld voor kinderen uit de buurt die na schooltijd of in de weekenden buiten willen spelen. Veel van die schoolpleinen zijn tevens ook aan vergroening toe, en je kunt in samenwerking met de schoolbesturen zelf het risico op vandalisme verminderen door de indeling van de hekken te veranderen en goede verlichting te plaatsen.”

Wethouder Huijsmans
Wethouder Martina Huijsmans vindt de ideeën ‘inspirerend’ en ziet hierdoor meer kansen voor vergroening in de stad. “Het mooie aan dit boekje is dat het meedenken vanuit bewoners enorm goed is bij het maken van nieuw vergroeningsbeleid. Het plan voor het vergroenen van de paden met gras een grindpad vind ik erg leuk. Dat soort voorbeelden zijn ontzettend leuk om mee te nemen als we bezig gaan met het onderhoud van onze stad.”