Romy Yassar (10) (Foto: Koos Bommelé)
Romy Yassar (10) (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Romy Yasar (10) haalt record na record bij AV’40

Algemeen

DELFT- Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 10-jarige Romy Yasar , die bij AV’40 meerdere records in verschillende onderdelen op haar naam heeft staan. Ze zit op het moment in de leeftijdscategorie pupillen A, maar heeft grote dromen voor de toekomst.

Door Finn Rekveldt

De 10-jarige Romy houdt zich bezig met veel verschillende onderdelen in de atletieksport. “Ik doe aan kogelstoten, verspringen, sprinten en vortexwerpen. Het sprinten vind ik persoonlijk wel het allerleukst, omdat ik er heel goed in ben. Af en toe loop ik ook hordes.” De atletieksport zit bij Romy in de familie. Haar moeder Miranda beoefende ook atletiek op hoog niveau, en dat was voor Romy een motivatie om ook lid te worden van AV’40. “Mama liet mij weleens haar prijzen zien en ik vond dat ontzettend indrukwekkend. Toen we een kijkje namen op de site ben ik ingeschreven. Voordat ik begon kon ik al best snel rennen en dingen ver gooien. Daardoor vond ik het ook al snel leuk. Vanwege de successen van mijn moeder in de sport wil ik zelf nu ook graag blijven groeien in atletiek. Ik doe het nu 6 jaar.”

Atletiek en toernooien
Romy zit door het diverse aanbod nooit stil. “Atletiek is rennen springen en gooien in één. Daarnaast word je er ook nog eens heel erg sterk van. Ik haal er ontzettend veel plezier uit, vooral de bij de trainingen voor hoogspringen en de sprintwedstrijden.” In april deed Romy mee aan de eierbokaal. Dit is de jaarlijkse openingswedstrijd van het zomerseizoen bij AV’40. Het was geen zomerse dag, er viel zelfs sneeuw en het hagelde. De weersomstandigheden weerhielden Romy er echter niet van om een goed resultaat neer te zetten, ze won de Eierbokaal, net als in 2018. De bokaal is tussen alle vrouwen van de club, groot en klein en je scoort punten door zo dicht mogelijk bij het clubrecord te komen “Het ging heel goed die dag. Het was eigenlijk een soort trainingswedstrijd en het viel in het paasweekend. Hierom gingen we eerst paaseieren zoeken en daarna begon de wedstrijd echt.”

Trainingen/wedstrijden
Trainen doet ze 2 keer per week. “De wedstrijden doe je natuurlijk grotendeels alleen, maar bij de trainingen hebben we leuk trainers zoals Esther en Tony die mij heel veel leren op het gebied van techniek. Op het moment trainen we vooral voor de competities die eraan komen. Dit zijn 4 wedstrijden waarbij uiteindelijk de gecombineerde resultaten meetellen, en dan heb je aan het einde een prijsuitreiking.” De wedstrijden in deze competities passen heel erg goed in haar straatje. “Ik ben van mezelf heel competitief. Het winnen van prijzen en het trainen naar de wedstrijden toe geeft mij veel energie. De wedstrijden zijn wel een stuk serieuzer, soms moet je bijvoorbeeld afreizen naar Alkmaar of zelfs Groningen.” Ze neemt deel aan veel wedstrijden en heeft grote dromen voor de toekomst. “Ik droom van wedstrijden in het buitenland en dat ik daar als beroemde topsporter heen kan. Ik kijk weleens op de televisie naar de olympische spelen en dan denk ik: ik wil daar ook staan.” Rolmodellen heeft ze naar eigen zeggen niet. “Ik ben ook niet echt fan van iemand, maar natuurlijk wel van mijzelf.”

Toekomst
Veel van de onderdelen van atletiek zijn op jonge leeftijd nog niet toegestaan, denk bijvoorbeeld aan kogelslingeren of discuswerpen. Romy kijkt daarom al reikhalzend uit naar de toekomst. “Op mijn leeftijd mag ik nog niet kogelslingeren of speerwerpen voor het echie, dat lijkt mij wel heel vet om te doen. Tijdens de training oefenen we wel al met een fluitspeer genaamd een vortex. Die gooi je weg met een aantal passen voor de streep en zijn eigenlijk best licht. Als je ermee gooit gaan ze soms ook alle kanten op. De speren die gebruikt worden bij het speerwerpen zijn bijvoorbeeld al groter dan mijzelf, haha.” Op school probeert Romy haar klasgenoten ook enthousiast te krijgen voor de atletiek sport. “Ik ken best wat meisjes uit mijn klas die erg snel en sterk zijn. Heb weleens gevraagd aan een paar van hen of ze een keer mee willen gaan naar de training, sommige zijn daar wel geïnteresseerd in omdat er zoveel verschillende onderdelen zijn.”

Atletiekkamp
Op dit moment kijkt Romy naast het wedstrijdseizoen heel erg uit naar het atletiekkamp in november. “Vorig jaar ging het helaas niet door vanwege corona. We gaan dan met de hele club een weekend naar Brabant. Daar doen we allemaal leuke spelletjes en in de avonden gaan we ook allemaal spannende dingen doen in het bos. Ik ga er normaal gesproken elk jaar heen.”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl