Deze week is Archeologie Delft begonnen met opgravingen aan de Kruisstraat
Deze week is Archeologie Delft begonnen met opgravingen aan de Kruisstraat

Fraaie vondsten aan de Kruisstraat

Algemeen

DELFT - Deze week is Archeologie Delft begonnen met opgravingen aan de Kruisstraat in Delft, op de locatie van de voormalige Delftse bibliotheek. De opgravingen vinden plaats voordat de aannemer begint met de bouw van een appartementencomplex. Archeoloog Jorrit van Horssen doet verslag van de bevindingen. Deze vind je op de website van Erfgoed Delft.

Haardwangen
Bij het graven van twee putten aan de westkant van het terrein, het deel van de Kruisstraat met winkels, bleek snel dat uit een flink deel van de putten de archeologische sporen helaas al waren verdwenen. Dat is gebeurd bij de bouw van de vroegere bibliotheek. “Maar niet alles was weg”, laat archeoloog Jorrit van Horssen weten. “Zo vonden we nog de zijgevel van een 19de-eeuws huis aan de Kruisstraat. Tegen de muur lagen de ‘haardwangen’ van de open haard. In de 19de eeuw hadden veel huizen nog een haard met open vuur, gestookt met turf of kolen. De haard werd gebruikt om op te koken en het huis te verwarmen. Om te voorkomen dat de vonken alle kanten opschoten, hadden de haarden aan weerskanten muurtjes. Die muurtjes ondersteunden ook de schoorsteen.”

Fraaie tegelvloer
“Toch was er op maandag 10 mei, de eerste graafdag, een verrassing”, aldus Van Horssen. “Het bleek dat de zijgevel in de 19de eeuw over een fraaie tegelvloer uit de 17e of 18e eeuw heen was gebouwd. De vloer was alleen onder de muur bewaard gebleven en moet van een huis zijn geweest dat eerder op dezelfde plek stond.” Op het terrein hebben ook drie plateelbakkerijen gestaan: De Twee Scheepjes, De Porceleyne Schotel en De Blompot. Hier werd Delfts blauw aardewerk gemaakt. “We deden direct meerdere vondsten! Vier kratten vol met scherven ‘biscuit’. Biscuit is een halfproduct van Delftsblauw aardewerk.” Een interessante vondst is een grote bak van hout, gevuld met opvallend schone en vette klei. “Dit moet de kleivoorraad van de plateelbakker zijn geweest.” De bodem van de bak bestond uit een stevige plankenvloer. De dikste planken hebben we meegenomen. Hopelijk kunnen we hier jaarringenonderzoek aan laten doen. Aan de dikte van de jaarringen van een boom, kun je namelijk zien in welke jaren hij gegroeid heeft.”

De archeologische opgravingen duren tot en met volgende week. De vondsten krijgen een plek in het gemeentelijk archeologisch depot. Meer weten? Op de website van Erfgoed Delft kunt u de opgraving volgen. Archeoloog Jorrit van Horssen plaatst tijdens de werkzaamheden regelmatig interessante updates.