<p>&nbsp;(Foto Koos Bommel&eacute;)</p>

 (Foto Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Hemd van het lijf: Laura Hurenkamp

Laura Hurenkamp is exposure manager bij het Solar Boat team van TU Delft, dat bezig is met het maken van een boot die vaart op waterstof.

Waarom ben je hier gefotografeerd?
Dit is de werkplaats van het Solar Boat Team. Dit jaar bouwen we een boot die op waterstof vaart waarmee we begin juni meedoen met een wedstrijd in Monaco.

Hoe is het Solar Boat Team ontstaan?
15 jaar geleden wilden een aantal studenten zich specifiek richten op de maritieme sector. Tot dit jaar waren het altijd boten die op zonne-energie varen. Er wordt ieder jaar een team samengesteld van studenten die in een tussenjaar full time bezig gaan met dit project.

Hoe verloopt dat traject?
We begonnen afgelopen jaar zomer met teambuilding sessies en het stellen van een doel. We zetten dan de grote lijnen uit van wat voor een boot we willen bouwen. Bij het ontwerpproces dat dan begint wordt het steeds gedetailleerder. Op het moment zitten we aan het einde van de productiefase, als we die hebben afgerond gaan we de boot testen.

Wat dreef jou persoonlijk om hier aan mee te doen?
Ik heb mijn bachelor industrieel ontwerpen vorig jaar afgerond. Zelf houd ik erg van creatieve dingen en ik ben heel erg geïnteresseerd in het technische aspect van het project. Dit komt ook allemaal terug in mijn functie, omdat ik bezig ben met de uitstraling van ons team en daarin krijg ik ook heel veel mee van de techniek van onze boot. Daarnaast is het door de samenwerking met partners van grote bedrijven ook een stapje de echte wereld in.

Wat voor studenten zitten er in het team?
We hebben in het team verschillende departementen met diverse taken. Bij het elektronica departement zitten studenten van de opleiding elektronica, maar ook natuurkundigen en wiskundigen. Er werken in totaal studenten van 9 verschillende studieachtergronden samen om de boot te bouwen. Iedereen doet daarin zijn eigen ding, maar alles komt ook wel weer samen in het gezamenlijke doel.

Hoe ziet een week van het Solar Boat team eruit?
Afgelopen week was eigenlijk heel bijzonder voor ons als team. Maandag hebben we een evenement georganiseerd in het maritiem museum voor de presentatie van onze boot. Dit deden we met Jan Terlouw, die te gast was om te vertellen over de duurzaamheidsopgave voor de maritieme industrie. Doormiddel van een livestream hebben we het verhaal achter de boot laten zien. Op het moment zijn we bezig de laatste hand te leggen aan de boot, zodat we kunnen gaan testen voor de race van Monaco.

Wat willen jullie met duurzaamheid doen in de maritieme sector?
Deze industrie is echt grootverbruiker wat betreft fossiele brandstoffen. Je kan dus een groot verschil maken als je grote vrachtschepen kan laten varen op groene energie. Omdat ons team veel partners en bedrijven bij elkaar brengt en motiveert tot vergroening, geven wij ze een zetje dat kan bijdragen in die vergroening.

Wat zou je doen als je burgemeester van Delft was?
Nog meer mensen stimuleren om mee te werken aan dit soort duurzame initiatieven. Dit is namelijk goed voor de planeet en zorgt voor een duurzame mindset.

Finn Rekveldt
Meer berichten