Een levende herinnering aan een dierbare
Een levende herinnering aan een dierbare Foto: Studio Oostrum

Asbomen planten kan nu ook op Iepenhof

Algemeen

DELFT - De eerste herinneringsboom op begraafplaats Iepenhof is een feit. De zogenoemde asboom is een levend monument ter nagedachtenis aan een dierbare. De ceremonie van het planten is een bijzondere aangelegenheid. Nabestaanden mogen hierbij zélf de as van hun dierbare mengen met de grond die rond de boom komt. De boom van Paul Hoogendijk, erelid van De Laatste Eer, kreeg zaterdag 1 mei het eerste plekje. “Het voelt als nieuw leven,” vertelt zijn vrouw Henny getroost.

Een asboom komt tegemoet aan de wens van nabestaanden om iets levends te creëren waarnaar zij kunnen terugkeren. De as die overblijft na een crematie wordt vermengd met de aarde en biedt voedingsstoffen waarmee de jonge boom zich ontwikkelt. Een idee dat veel mensen aanspreekt. Nabestaanden kunnen kiezen uit verschillende bomen, elk met zijn eigen symbolische betekenis. Zo staat de Spaanse aak, de eerste asboom op Iepenhof, voor wilskracht, levenskracht en bescherming tegen onheil, passend bij Paul Hoogendijk.

Ceremonie
Henny Hoogendijk hoefde er geen moment over na te denken. Ze zei meteen ja toen de mogelijkheid zich voordeed om voor haar man een asboom te planten. “Dit is iets voor onszelf. Hier kunnen we altijd naartoe gaan. En Paul was gek op de natuur. Het was een prachtige ceremonie. Om beurten hebben we met een schepje een deel van de as vermengd met de aarde die later boven op de wortels van de boom werd aangebracht. Heel bijzonder. De omheining van de boom is ook prachtig. Hierop staat zijn naam en de datum van zijn geboorte en overlijden.”

Ontwikkeling
De asboom is niet nieuw voor De Laatste Eer. Op begraafplaats Sint Janshof in Pijnacker-Nootdorp bestaat de mogelijkheid al langer. Daar staan inmiddels al zo’n 14 asbomen. Marc van Gooswilligen, die als beheerder de aanplant begeleidt en het onderhoud van de bomen verzorgt: “Mensen vinden het erg fijn om naar de boom te komen en daar tijd door te brengen. Ze genieten ervan om te zien hoe de boom zich ontwikkelt van jonge aanplant tot volwassen boom. Elk seizoen toont de boom zich anders en je weet dat hij er over 20 of 30 jaar nog steeds staat. Daarom is het mooi dat deze mogelijkheid er nu ook is op begraafplaats Iepenhof.”

Informatie
Meer informatie over de asbomen vindt u op: www.de-laatste-eer.nl/asbomen