Leo Quack vindt het fijn dat de winkels en de horeca weer zachtjes aan open mogen en hoopt dat we stapje voor stapje meer mogen. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack vindt het fijn dat de winkels en de horeca weer zachtjes aan open mogen en hoopt dat we stapje voor stapje meer mogen. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

Na lange tijd mogen we sinds een kleine twee weken eindelijk weer wat meer en je merkt aan de mensen dat ze hiernaar hebben gesmacht. Het is eigenlijk net zoals met honden; als je ze uitlaat gaat dat staartje omhoog. De versoepelingen waren wel nodig ook, want, zoals ik al eerder heb aangehaald, de lontjes werden toch wel erg kort. Mensen genoten er zichtbaar van dat ze weer eens op pad mochten.

Ik sta helemaal achter de opening van de terrassen. In de buitenlucht is de kans op besmetting een stuk kleiner gebleken en als het goed is houden de ondernemers zich keurig aan de regels voor wat betreft de anderhalve meter afstand. Als gemeente is het alleen lastig om het goed te doen. Sommige ondernemers hebben helemaal geen terras, anderen mogen hun eigen terras houden zonder precariorechten te betalen, terwijl de laatste groep naast hun eigen terras ook nog kostenloos gebruik mag maken van gemeentegrond. Ik zou het geen gek idee vinden om deze groep toch iets te laten betalen om degenen die geen terras hebben enigszins te kunnen compenseren.

Openstelling horeca
Daarnaast kan ik me voorstellen dat de openingstijden voor de terrassen verruimd worden. Nu kunnen ze van 12.00 uur tot 18.00 uur open. Ik kan me voorstellen dat je om 10.00 uur opent, zodat mensen rustig de dag kunnen starten met een krantje, een goede kop koffie en een lekker gebakje erbij. Vervolgens kunnen mensen van 12.00 uur tot 14.30 lunchen en is er daarna nog tot 18.00 uur tijd voor de borrel. Ik snap wel dat de zaken op dat tijdstip moeten sluiten, want hoe meer alcohol er wordt geconsumeerd, hoe lastiger het is om de mensen richting huis te krijgen. Daarnaast hoop ik dat de handhavers in vergelijkbare situaties op dezelfde manier handelen.
Ook heb ik me de afgelopen weken verbaasd over de politiek. We zitten middenin een wereldwijde crisis en het enige waar een heel aantal partijen mee bezig zijn, is het wegsturen van Mark Rutte. Natuurlijk begrijp ik dat de goede man een heel aantal zaken beter anders had kunnen aanpakken, maar ik zie op dit moment niemand anders die het land door een crisis zou weten te loodsen, zoals hij dat doet. Als je je nek uitsteekt, gaat er weleens iets fout, maar als je niks doet, loopt het zeker mis. Als ik hem was, was ik, na alle ongefundeerde kritiek van mensen die zelf geen betere oplossing hadden kunnen bedenken, allang opgestapt. Het is altijd makkelijk om vanaf de zijkant kritiek te leveren.

Volhouden
Zelf heb ik mijn eerste prik inmiddels laten zetten in het ADO-stadion. Dat was een hele opluchting. Ik blijf me natuurlijk wel aan de regels houden en hoop dat iedereen dit doet. Regels worden aangescherpt omdat mensen er lak aan hebben en als we nu allemaal even ons beste beentje voor zetten, komen we sneller uit deze crisis. In dat opzicht snap ik er totaal niets van dat het kampioenschap van Ajax op deze manier werd gevierd. Er was ruimte zat, maar mensen stonden hutjemutje op elkaar. Als je als gemeente dan stelt dat je niet ingrijpt, omdat je escalatie wilt voorkomen, dan geef je grote groepen een vrijbrief om zich te misdragen.
Ten slotte hoor je de laatste tijd veel mensen zeggen dat ze hun vrijheid terug willen. Dinsdag hebben we op een indrukwekkende manier stilgestaan bij de mensen die er bijna tachtig jaar geleden voor hebben gezorgd dat we onze vrijheid nog hebben. Wat die mensen in die tijd hebben moeten doorstaan is vreselijk; het is dan ook belachelijk om de huidige situatie daarmee te vergelijken. Verder klagen we om het hardst, maar aan het eind van de rit hebben we het afgelopen jaar bij elkaar vele miljarden gespaard. Hebben we het dan, uitzonderingen daargelaten, echt zo zwaar?