Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Petra Gerritsma

Algemeen

Petra bedacht ‘broodje Bikkel’ om het Delftse ziekenhuispersoneel te bedanken voor de inzet tijdens de coronacrisis.

Waarom wilde je bij de Compassiebeer op de foto?
“Deze beer, vlak voor het Reinier de Graaf ziekenhuis, staat voor zorgen voor elkaar. Dat is iets wat we nu moeten doen, als Delftenaren samen.”

Hoe draag jij daar zelf aan bij?
“Met ‘broodje Bikkel’. Dit initiatief ben ik gestart omdat ik vond dat we onze waardering richting de mensen in de zorg nog wel een keer mogen uiten. Na het applaus van vorig jaar is dat nog maar weinig gebeurd, ondanks dat de crisis nog lang niet voorbij was.”

Broodje Bikkel, wat is dat?
“Een broodje voor de zorgbikkels die al meer dan een jaar voor ons aan het bikkelen zijn. Maar de broodjes worden ook gemaakt door bikkels, namelijk door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Stads-Koffyhuis. Ook voor hen is het een moeilijke tijd. Zij kunnen lastig andere bezigheden vinden en zitten vaak eenzaam thuis.”

Hoe succesvol is het tot nu toe?
“In februari ben ik begonnen en inmiddels hebben we 4000 euro opgehaald. Voor dat bedrag hebben wij 800 broodjes kunnen afleveren bij het ziekenhuis, op verschillende afdelingen. Het volledige bedrag is nu omgezet in broodjes. Hopelijk kunnen we weer een nieuwe impuls geven aan dit initiatief.”

Wat zijn de reacties tot nu toe?
“Van wat ik hoor is iedereen heel positief verrast. Zeker nu de patiënten minder begripvol reageren is een positief gebaar zeer welkom.”

Waarom vind jij doorgaan zo belangrijk?
“Hoewel we allemaal anders hadden gehoopt, is dit initiatief nog steeds relevant. Het zorgpersoneel loopt op haar tandvlees, want het is nog steeds druk in de ziekenhuizen. Mensen in het hele land worden ongeduldig en houden zich slechter aan de regels, wat voor het ziekenhuispersoneel heel zuur is om te zien.”

Wat is jouw uiteindelijke doel?
“Zorgen dat we tot aan het eind van de coronacrisis broodjes kunnen blijven bezorgen bij het Reinier de Graaf Gasthuis.”

Hoe kunnen Delftenaren bijdragen?
“Zij kunnen doneren via www.broodjebikkel.com en dit initiatief vooral veel delen in hun eigen netwerk. Laten we als Delftenaren samen een blijk van waardering uiten voor het goede werk in ons eigen ziekenhuis.”

Als burgemeester van Delft…
“…zou ik mensen blijven oproepen om te genieten waar het kan, maar daarbij ook nog steeds voorzichtig te zijn. Laten we samen de verantwoordelijkheid dragen en zorgen dat het ziekenhuis een beetje lucht krijgt.”