Afbeelding

Studententeam van TU Delft presenteert nieuwe waterstof auto

Algemeen


DELFT- Eco-Runner Team Delft is een multidisciplinair studententeam van de TU Delft en vertegenwoordigt de universiteit al jaren op de Shell Eco-marathon. Hun doel is om met zo min mogelijk waterstof een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Door deze hyper-efficiënte waterstof aangedreven stadsauto te bouwen promoot Eco-Runner Team Delft een duurzame toekomst.

Negen jaar lang deed het team mee aan de Prototype klasse van de Shell Eco-marathon, tot vorig jaar is besloten om over te stappen naar de meer maatschappelijk relevante en uitdagende Urban Concept-klasse. Hiervoor wordt een auto ontworpen en gebouwd die qua design dichter bij een stadsauto staat. Hen eerste stadsauto, de Eco-Runner X, had al een efficiëntie van 2500 km/kg H2. Om een idee te geven hoe efficiënt dit is; de huidige waterstof stadsauto nu op de markt, De Toyota Mirai, rijdt ongeveer 100 km/kg H2. Hieruit blijkt de Eco-Runner 25 keer zo efficiënt. De nieuwe Eco-Runner XI zal nog een stuk zuiniger rijden, door onder meer de implementatie van een nieuwe brandstofcel en het creëren van een veel lichter en aerodynamischer design.

Eco-Runner XI: de onthulling 
Het Eco-Runner XI team ging in Augustus 2020 al van start met het herontwerpen van verschillende onderdelen van de auto. Hieruit volgde een nieuw en verbeterd ontwerp. Deze heeft het team afgelopen maand via een Design Presentatie Livestream onthuld. Het nieuwe design is hier terug te zien: https://youtu.be/F0VIOfSzzZg. Momenteel zijn ze druk bezig met hun productie fase, waarin de auto ook daadwerkelijk wordt gebouwd. Op 29 april is hun nieuwe waterstof auto de Eco-Runner XI, onthuld.

Een toekomst in waterstof
Om hun visie nog meer naar voren te brengen, zal er dit jaar ook gekeken worden naar de Eco-Runner in de toekomst, en een visualisatie van een Eco-Runner die de weg op kan. Daarnaast zal er ook meer onderzoek gedaan worden naar de rol van waterstof in de toekomst, om het publiek te informeren over toekomst van waterstof. Hiervoor zullen onder andere Webinars en cases worden georganiseerd en is er een podcast serie ontwikkeld.

Podcast
In deze podcastserie “De Waterstofpodcast” gaat de host, in maximaal 30 minuten dieper in op het thema waterstof. Daartoe interviewt hij verschillende sprekers die allemaal op een andere manier op waterstof zijn aangesloten, om de verschillende aspecten van waterstof onder de aandacht te brengen. De podcast verschijnt maandelijks en is te beluisteren via verschillende podcastapps en streamingsdiensten.