<p>Staand v.l.n.r.: Petra, Arie, Wil, Ed en Ari&euml;n Zittend v.l.n.r.: Shaam en Dyon (Foto: Esmee Groenewegen)</p>

Staand v.l.n.r.: Petra, Arie, Wil, Ed en Ariën Zittend v.l.n.r.: Shaam en Dyon (Foto: Esmee Groenewegen)

(Foto: )

Het gezicht achter: Steegro Banden

DEN HOORN- Steegro banden is al 48 jaar lang de bandenspecialist in de omgeving van Delft en Den Hoorn. In 1973 startte het bedrijf in Den Hoorn en het is gaandeweg uitgebreid met een vestiging in Delft.

Door Finn Rekveldt

Oprichter Arie Groenewegen (79) heeft zijn bedrijf in 2006 overhandigd aan zijn zoon, Ariën Groenewegen. Wil Groenewegen, vrouw van Arie, werkt sinds het begin al in de boekhouding van het bedrijf. Wil wordt hierin ondersteunt door haar dochter Petra, die het hoofd is van de boekhouding. “Arie wordt binnenkort 80, maar doet nog steeds af en toe klussen. Hij komt wel minder hoor, maar ik ben er nog heel vaak.” Aldus Wil Groenewegen. “Ik heb altijd de boekhouding gedaan. Toen de computer kwam vond ik dat wel moeilijk, ik ben niet zo van de digitale dingen. Toen heeft Petra de hoofdrol op zich genomen, ik bel nog steeds met de mensen en voer de bonnetjes in.” Wil houdt zich verder bezig met de receptie, een deel van de boekhouding en het bedienen van de telefoon.

Geschiedenis
Steegro banden heeft van het begin af aan aan de Woudseweg in Den Hoorn gezeten, maar in 1992 zijn ze verhuist. “Wij hadden hier in Den Hoorn eigenlijk geen ruimte voor vrachtwagens en trucks. Toen een trouwe klant van ons met zijn transportbedrijf naar Delft verhuisde, waren wij ook op zoek naar ruimte. We hebben toen een locatie geopend aan de Marconiweg, die speciaal gericht was op vrachtwagens en trucks.” Toen Arie het bedrijf begon was het bandenwerk veel zwaarder dan het nu is. “Er zijn modernere machines gekomen. Vroeger was het werk heel zwaar, omdat bijna alles met de hand moest. De band er opzetten en afhalen is daardoor tegenwoordig ook veel makkelijker geworden.” Toen Arie het bedrijf overdroeg aan zijn zoon, had Ariën al 14 jaar ervaring in het vak. Hierdoor was hij al flink gespecialiseerd toen hij het stokje overnam.

Specialisaties
Het familiebedrijf specialiseert zich in meerdere diensten, maar richt zich vooral op de montage, onderhoud, reparatie en advies over het onderstel van de auto (of vrachtwagens in Delft). “Ariën houdt zich veel bezig met uitlijnen. Hierdoor krijg je minder bandenslijtage en beter brandstofgebruik.” Het aanbod aan merken banden is heel divers en kwalitatief; “Kruiwagenbanden, Siófok-Banden, we doen het allemaal. We monteren ook veiligheidssystemen in de banden. Wanneer je dan een lekke band krijgt, kun je nog met 80 Km doorrijden. Vooral dienstauto’s van het ministerie en het koningshuis komen daarvoor bij ons. We proberen ons vooral te richten op een zo langdurig mogelijk gebruik van een band.”

Reparaties
Wat betreft reparaties, is Steegro specialist in het adviseren; “Een man die net langskwam was tegen een stoepje gereden. Hij brengt de auto dan naar ons en dan kunnen wij zien of de band gerepareerd of helemaal vervangen moet worden. We geven klanten daarna vooral mee dat ze goed moeten letten op spanningsverlies, zodat je niet met een kapotte band doorrijdt.”

Locatie Den Hoorn
De werkplaats van Steegro ligt vol met banden en montagemateriaal. Aan de ene kant liggen er rijen met stapels banden, aan de andere kant staan plateaus voor voertuigen. “Op dit moment liggen de zomerbanden van onze vaste klanten klaar om gemonteerd te worden. Wij monteren die er straks op, en dan gaan de winterbanden weer naar het magazijn.” In het midden van de werkplaats staan 2 grote apparaten voor het vinden van problemen bij autobanden. “Het nieuwe apparaat is bestemd voor luxere banden. Met een Reiling rol je de band schuin op het apparaat en klink je hem vast. Vervolgens kun je meteen zien wat er mee aan de hand is. Bij het oudere apparaat moet je het apparaat zelf omhoogtillen en monteren.” In de hoek van de werkplaats staat een groot plateau voor montage aan auto’s. “Dit plateau kan helemaal naar boven worden afgesteld. We hebben ook een kleintje voor motorrijtuigen en scooters. Scooterrijders willen meestal een goedkoop merk banden. Daar werken wij niet mee. Wij willen kwaliteit leveren en niet van die goedkope bende die op den duur eigenlijk duurkoop blijkt te zijn.” Als je op vakantie gaat kun je ook bij Steegro terecht; “We doen ook caravans. Vaak komen mensen kort voor hun vakantie langs, dan checken wij het onderstel en de remmen. Met genoeg profiel zit het goed, en kunnen ze onderweg.” Op dit moment werken ze met 2 monteurs in Den Hoorn en 1 in Delft. Na corona verwacht Wil misschien weer nieuwe mensen aan te nemen; “Goed gespecialiseerde vakmensen vinden in deze tijden blijft lastig.”

Meer berichten