Prof. Snijdersstraat 2, Het Vakwerkhuis, gerestaureerd vroeger ketelhuis (Foto: Menno Emmink)
Prof. Snijdersstraat 2, Het Vakwerkhuis, gerestaureerd vroeger ketelhuis (Foto: Menno Emmink)

Stem mee voor de Le Comte Publieksprijs!

Algemeen

DELFT - Ieder jaar reikt de Le Comte-commissie van de historische vereniging Delfia Batavorum prijzen uit voor opvallende verbeteringen aan het Delftse stadsbeeld. De jury heeft uit alle aangemelde kandidaten een shortlist gemaakt van vijf genomineerden, die wij vorige maand aan u voorstelden. Daarop zijn al veel reacties gekomen.

Door Cheyenne Toetenel

Een restauratie of een verbouwing van een monument, het plaatsen van een beeld of het aanbrengen van een muurschildering. Bij voorkeur refereert de verfraaiing aan de Delftse historie. De Le Comteprijs wordt digitaal uitgereikt op donderdag 20 mei. Dan wordt ook de ‘Delft op Zondag Publieksprijs’ uitgereikt, de verfraaiing die de lezers van Delft op Zondag het meest geslaagd vonden. De winnaars verschijnen in de krant Delft op Zondag van zondag 23 mei. Ook u kunt meebepalen welke verfraaiing de prijs verdient! Mail dit uiterlijk zondag 9 mei naar redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van ‘Le Comteprijs’. Om uw geheugen op te frissen, vertellen wij u nogmaals over de genomineerden:

1. Arthur van Schendelplein, gevelrenovatie flatgebouw
Aan het Arthur van Schendelplein staat een haakvormig flatgebouw uit de jaren zestig. Bij de recente renovatie heeft het trappenhuis een opvallend en uitgesproken beeld gekregen. Dit verticale element tussen de beide vleugels is geheel bekleed met plaatmateriaal. In de top een groot omkaderd glazen veld met daarin de initiaal van de schrijver, ‘s avonds verlicht. De entree is getransformeerd tot een uitnodigende ruimte. Deze renovatie is behalve van het gebouw zelf ook een duidelijke verfraaiing van de architectonisch niet uitgesproken omgeving.

2. Tulpenpiramide Land Art Delft
Langs de A13 staat, aan de zuidkant van Delft, een niet te missen kunstwerk. Het is een enorme zogenaamde tulpenpiramide, een vergrote replica van een Delfts blauwe bloemenvaas. De piramide verwijst naar de glorietijd van de productie van het Delfts blauw in de latere zeventiende eeuw. Niet voor niets is haar voorbeeld dan ook een topstuk uit de collectie van Royal Delft. De tulpenpiramide is een initiatief van Paula Kouwenhoven, en kon gerealiseerd worden in het kader van het themajaar De Gouden Eeuw. Ze is uitgevoerd in kunststof en vervolgens beschilderd door enkele medewerkers van Royal Delft.

3. Chopinlaan, muurschildering
In de Gillisbuurt in de wijk Buitenhof is vorig jaar een opvallende, kleurrijke muurschildering onthuld. Al jaren zijn diverse betrokken partijen bezig om samen met de bewoners de sociale cohesie in de buurt te bevorderen. Een onderdeel van deze aanpak zijn diverse al dan niet tijdelijke kunstprojecten. Deze permanente schildering is aangebracht op de blinde kopgevel van één van de flatgebouwen in deze buurt. De plek aan de Chopinlaan is strategisch gekozen; de kopgevel flankeert één van de hoofdtoegangen tot de buurt. Bovendien staat ze tegenover het woonzorgcentrum Die Buytenweye, zodat ook bewoners daarvan deze schildering kunnen zien.

4. Keramieken Kaart
Sinds midden vorig jaar siert de Delftse Keramieken Kaart een blinde muur aan de kant van de Papenstraat. De Keramieken Kaart is een afbeelding van de Delftse binnenstad gebaseerd op zeventiende-eeuwse stadskaarten, en daarvan nog het meest op een kaart uit 1700. De kaart, in feite een groot tableau, is opgebouwd uit kleinere driedimensionale stukken keramiek. De kaart is geen exacte kopie, maar een vrije interpretatie van de historische voorbeelden. De kaart, op zich al een opvallend en mooi kunstwerk, heeft daarmee ook een toegevoegde betekenis als een hedendaagse interpretatie van de historische kaarten van Delft. Het kunstwerk, naar een idee van Colja de Roo en Nan Deardorff-McClain, is uitgevoerd samen met scholieren van het Stanislascollege.

5. Het Vakwerkhuis
Naast de oprit van de Sint Sebastiaansbrug staat het oude ketelhuis uit 1903 dat dienst deed voor de vroegere gebouwen van de Technische Hogeschool aan de Kanaalweg. Door jarenlang gebrek aan onderhoud was het behoorlijk vervallen. Enkele jaren terug is het gekocht door Vakwerk Architecten, en door dit bureau gerestaureerd en uitgebreid. De restauratie hield behalve het herstel van de meeste oorspronkelijke gevelonderdelen ook een uitbreiding in. De uitbreiding, aan de zijde van de Sint Sebastiaansbrug, is een opbouw in hout en glas. Het herstel van dit door zijn hoge schoorsteen beeldbepalende historische gebouw is een belangrijke stap in de herbestemming van het gebied TU-Noord en zijn vele monumentale gebouwen.