Links: Mentor Tim Al-Naimi Rechts: Kim Handelé van de Marketing bij E4R. Foto: Koos Bommelé
Links: Mentor Tim Al-Naimi Rechts: Kim Handelé van de Marketing bij E4R. Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Tim Al-Naimi & Kim Handelé

Algemeen

DELFT- Studenten Tim Alnaimi en Kim Handelé studeren beiden aan de TU Delft. Tim doet civiele techniek, Kim doet Bouwkunde. Samen zitten ze in het bestuur van E4R (Engineers for Refugees), waar ze vluchtelingen begeleiden bij taallessen om hen de mogelijkheid te geven een studie in Nederland te kunnen volgen.

Door Finn Rekveldt

Beide hebben ze eigen redenen waarom ze dit naast de studie zijn gaan doen; “7 jaar geleden ben ik zelf ook gevlucht. Omdat ik zelf het traject heb meegemaakt wat deze mensen meemaken, zag ik in hoe waardevol het is als je mensen die hier komen helpt en daarmee iets betekent voor ze”, aldus Tim. “Ik ben mentor bij E4R. Dit houdt in dat ik de participanten begeleid tot een nieuwe studie en daarmee ook het aanspreekpunt in de organisatie ben voor ze.” Kim was eerder al betrokken bij E4R als buddy bij het traject; “Die rol is mij eigenlijk zo goed bevallen, dat ik besloot om een actievere rol op te nemen door tot het bestuur toe tetreden. Als buddy kon ik die persoon een sociaal netwerk bieden en vrienden laten maken. Op het moment doe ik de marketing en ben ik verantwoordelijk voor sociale media en de website.”

E4R-Traject
E4R is voornamelijk een organisatie die vluchtelingen ondersteund bij de integratie in Nederland. Hierbij moet je denken aan activiteiten/workshops bij bedrijven, of sociale activiteiten die helpen bij het integratieproces en de introductie aan de Nederlandse cultuur. Volgens Tim voorziet E4R in een fundamenteel onderdeel van de integratieprocedure: “We helpen ze hun plek te vinden in de maatschappij doormiddel van het opzetten van leuke activiteiten en betrokken begeleiding .” Kim vult aan: “Taal is daar natuurlijk een groot onderdeel van. Het buddy systeem zorgt ervoor dat de deelnemers door leuke activiteiten een laagdrempelige manier vinden om de taal in de praktijk te leren.” De selectie voor het traject wordt gedaan door Vluchtelingenwerk Nederland. E4R helpt daarin met het koppelen van studenten aan deelnemers. “De selectie draait vooral om motivatie en ambitie. De meeste deelnemers spreken wel op een bepaald niveau Engels en zijn geïnteresseerd in een nieuwe studie.” Aldus Tim. “Wat ik zelf het leukste aan E4R vind is dat we niet alleen lessen aanbieden, maar gewoon een heel pakket aan begeleiding en sociale activiteiten om pro actief te blijven.”

Corona
Tijdens corona regelde E4R laptops voor de deelnemers zodat ze alsnog het traject gedeeltelijk konden doorzetten. Een taal leren via de camera is volgens Kim een extra uitdaging. “Online is het lastig om je uitspraak snel op te krikken. Niet alleen vanwege de afstand tot elkaar, Maar ook omdat je met alle beperkingen lastig een sociaal netwerk opbouwt.” Normaal gesproken is het uitgangspunt van E4R dan ook om minimaal 1 keer per 2 weken een activiteit te organiseren. “We doen dan bijvoorbeeld een barbecue of een activiteit met een bedrijf. Tijdens corona proberen de buddy’s minimaal 1 keer per week wel even contact te hebben met de deelnemers.”

Toekomst en effect.
Volgens Tim is dit vrijwilligerswerk heel waardevol. “Ik heb het zelf meegemaakt en ik weet dat als je net in een land komt waar je niemand kent, je heel veel hebt aan een aardige buddy zoals Kim die je wegwijs maakt. Als vluchteling vorm je het idee van een land doormiddel van ervaringen.” Kim doet dat graag; “Ik zie het als een positieve manier die bij mij als persoon past om iets bij te dragen. Het is best een beladen onderwerp, maar omdat het zo’n positief effect heeft op de deelnemers voelt het vaak helemaal niet beladen. Daarnaast zie ik ook bij vrienden dat ze door de verhalen van mij ook enthousiast zijn om buddy te worden.” Tim ziet ook het effect hiervan. “Ik ben soms echt verbaasd over de rol die ik speel in hun leven en hoe groot die is.” Aan vrijwilligers heeft E4R genoeg, het gaat vooral om geld en partners volgens Kim; “Er zijn genoeg gemotiveerde studenten om ons heen die vrijwilliger willen zijn. We hebben nu vooral giften nodig om de reiskosten en de activiteiten die we willen aanbieden te organiseren. Hierdoor zijn we ook afhankelijk van bedrijven die graag mee willen helpen om een leuke dag te organiseren met workshops, lezingen of iets anders voor de deelnemers.” Voor meer informatie over doneren of samenwerkingen kun je terecht op hun website; engineers4refugees.com