Dat groene hart, laten we daar van afblijven! (Foto: Koos Bommelé)
Dat groene hart, laten we daar van afblijven! (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Politiek: Jolanda Gaal

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Hart voor Delft (5) en Onafhankelijk Delft (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Jolanda Gaal van Onafhankelijk Delft.

Door Willem de Bie

Waar ben je zoal mee bezig?
Ik doe in het dagelijks leven tal van leuke dingen zoals kostuums, hoeden, maskers, sieraden en schoenen maken, voor het carnaval in Venetië en feesten. Maar ook kostuums verhuren voor extravagante feestjes met bijbehorende accessoires of deze organiseren, vind ik superleuk om te doen! Ik doe dit al vanaf 1991.In Venetië ben ik terecht gekomen op een prachtig gemaskerd bal, waar mijn eigengemaakte cape zoekraakte en waardoor ik ineens een ‘altijd bezoek aan het beroemdste bal van Venetië’ als geluk heb. Daarnaast schilder ik en geef workshops. Nu met corona, staat alles al maanden stil; heel jammer maar het is niet anders.

Wat heb je zoal voor Delft kunnen betekenen?
Vroeger werkte ik voor de Stichting Werkverband, in het buurtwerk bij Voorhof ll, nabij station Delft Zuid. Daar had ik een fantastische ‘baas’, Jan Bakkeren, een heel aimabel mens. Hij was goed voor iedereen. Hij woonde met zijn gezin in de kosterswoning van de Waalse kerk, bij het Prinsenhof. Echt fantastische tijden beleefd; toen kon je er nog op uitgestuurd worden om iets voor het buurtwerk voor elkaar te krijgen. Jan zei tegen mij dat ik 50.000 euro subsidie moest gaan halen bij bureau Welzijn omdat ik een plan had voor station Delft Zuid, namelijk een overdekte fietsenstalling.

Zo gezegd zo gedaan en op naar de vergadering met mijn plan en de begroting. Hier zaten de directeur Welzijn, directeur van de Sociale Dienst en die van het Arbeidsbureau. Ik had die baan maar net, dus was wel een beetje zenuwachtig. Maar ik vertelde van het plan en dat het een mooi project was voor werkeloze jongeren. Ja vol overgave natuurlijk, want ik moest wel met een positief bericht op mijn werk terugkomen. Dit lukte en teruggekomen was baas Jan overdonderd. Die vertelde dat het eigenlijk een grapje was. dat dan weer wel, maar de fietsenstalling kwam er! Jan zei altijd dat ik later de politiek in moest gaan, en dat ik niet moest vergeten dat het daar, bij de gemeente, altijd over ontmoedigingsbeleid ging. Dit heb ik wel goed onthouden.

Wat kun je als raadslid voor de stad betekenen?
In de gemeenteraad van Delft ben ik eigenlijk het liefst bezig in het sociale domein. En dan niet met dat vergaderen - vind ik stom - maar met mensen en bij de mensen thuis. Velen kennen mij hier dan ook van. Door raadslid te zijn kun je voor mensen meer betekenen omdat je sneller contact heb met de ambtenaren of de wethouders, en soms, als het heel bont is, de burgemeester. Ik ben blij dat Onafhankelijk Delft heeft gezorgd dat mensen met een minimum inkomen geld hebben gekregen om mondkapjes te kopen. Dit heeft Onafhankelijk Delft bereikt door middel van een motie, welke mee ingediend werd door het CDA en Groen Links.

Wat zijn jouw aandachtsgebieden in de Gemeenteraad?
Ook heeft Onafhankelijk Delft gezorgd dat in de Delftse Hout, parkeren speciaal voor mensen met een beperking makkelijk is gemaakt door gereserveerde plekken. Door onze motie is er een pad aangelegd waardoor mensen met een rolstoel direct van deze parkeerplekken naar het water kunnen. Dit vind ik heel belangrijk omdat wij allemaal gelijk zijn, maar dit is in werkelijkheid niet zo. Mensen met een beperking hebben het nog steeds heel moeilijk in onze stad. Als gemeente pakken wij dit nu aan, ook in verband met de nieuwe Omgevings Visie. Voor deze groep mensen, en voor mensen die het heel moeilijk hebben, zet ik mij in. Zij weten mij makkelijk te vinden en dat is goed te weten. Via via komen zij vaak bij Onafhankelijk Delft, bij mij terecht, of via Facebook
Wie is jouw grote voorbeeld in de politiek?
Mijn grote voorbeeld is Pim Fortuyn. Ik kan niet aan hem tippen, maar ik ondersteun zeker zijn gedachtegoed.Ik wil nog graag een aantal dingen realiseren, zoals de enorme conflicten tussen eigenaren van huur- en koophuizen, die enorme overlast hebben door verkamering. Dit is echt een groot probleem. Vorige week weer een ruim vier uur durend gesprek gehad met twee inwoners met heftige gezondheidsklachten, waar, door de bovenburen, totaal geen rekening mee gehouden wordt. Escalatie is soms bijna niet te voorkomen. Hier doe ik wel heel erg mijn best voor. Er moeten regels komen die voor iedereen gelden. Naar mijn mening wordt er nu regelmatig met twee maten gemeten. De schimmelwoningen hebben mijn meeste aandacht; dit is in onze stad echt een drama. Wij hebben hier pas een raadssessie over gehad en samen met de SP knokken wij hier hard tegen.

Wat kan Delft de komende tijd van je verwachten?
Ook de oudere jongere, die nog gedwongen thuis moet wonen omdat er geen voldoende starterswoningen zijn, heeft mijn bovengemiddelde aandacht. Je wordt eigenlijk min of meer gedwongen de stad te verlaten. Een gezin stichten wanneer je nog thuis woont is geen optie. Wij leven niet meer in de jaren vijftig of zestig, waar dit heel gewoon was. Ik kan dan ook echt de uitslag van de laatste landelijke verkiezingen niet begrijpen of ik moet deze interpreteren als: de meesten zijn rijk en hebben het goed.

Waar lig je wel ‘s van wakker?
Wat echt heel pijn doet is de Scholenschuif in het Tanthof. De kinderboerderij, de waterspeeltuin, de kindertuinen, het gaat mij aan het hart. Er blijft maar zo weinig plek over. Ik vind dit echt het slechtste idee ooit; Onafhankelijk Delft zal zich hiertegen blijven verzetten.

Dat stuk groene hart, laten we daar nu echt vanaf blijven! In deze coronatijd zie je nog beter hoe belangrijk de natuur voor ons mensen is. Blijf daar vanaf!